Bivši radnici FRA u Čačku najavili protest zbog neovlašćenog iznošenja alata iz magacina 1Foto: Katarina Pantelić

Bivši radnici „Fabrike reznog alata“ (FRA) u Čačku, koja se nalazi u procesu stečaja i prestala je sa radom, najavili su danas protest ispred fabrike u utorak, 4. januara, u 10 časova, zahtevajući da se zaštiti imovina fabrike iz čijih magacina, prema njihovim saznanjima, nepoznata lica neovlašćeno odnose alate.

Bivši predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da je fabrika prestala sa radom 18. avgusta prošle godine i da je država, koja je većinski vlasnik fabrike, u međuvremenu isplatila otpremnine za svih 452 radnika.

Prema Đelićevim rečima, od kada je fabrika prestala sa radom po rešenju nadležnog suda zabranjen je ulazak u fabriku, a magacini su zapečaćeni, međutim bivši radnici imaju saznanja da nepoznata lica neovalšćeno ulaze u fabriku i iz magacina odnose alate.

„Sumnjamo da se ti alati prodaju i da se novac od prodatih alata upalaćuje na račun jednog privatnog preduzeća. Zbog toga smo podneli više prijava protiv direktora FRA Milana Vidakovića, koji je dozvolio pristup magacinima, umesto da štiti fabričku imovinu, kao i protiv nepoznatih lica koja iznose robu iz tih magacina, ali ni policija ni tužilaštvo ne postupaju po našim prijavama“, rekao je Đelić.

Privredni sud u Čačku objavio je ponovo pokretanje stečajnog postupka nad FRA, koja je prestala sa radom pre četiri i po meseca zbog višegodišnje blokade računa i duga od 3,45 milijardi dinara.

Predlagač stečaja nad FRA je Ministarstvo privrede, a saglasnost je dalo i Ministarstvo odbrane, koje je 26. oktobra prošle godine stopiralo pokretanje stečaja koje je i onda predložilo Ministarstvo privrede.

U privrednom sudu u Čačku agenciji Beta je potvrđeno da je Ministarstvo dobrane 19. novembra, novim dopisom ipak dalo saglasnost za pokretanje stečaja nad FRA.

Predsednik bivšeg Industrijskog sindikata FRA Đelić ocenio je da su odluke Ministarstva odbrane „čudne“ i „kontradiktorne“ i pita šta se promenilo od oktobra do sada kada je to ministarstvo prvo stopiralo, a onda dozvolilo pokretanje stečaja nad fabrikom.

Prvo ročište za otvaranje stečaja nad FRA zakazano je za 12. januar u Privrednom sudu u Čačku.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari