Bivši rektor osumnjičen da je prodavao diplome: 44 medicinske sestre iz Hrvatske u Srbiji dobile lažne diplome 1foto wikipedia Ratmad

Bivši rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan Fakulteta medicinskih nauka Predrag Čanović uhapšeni su po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Arsenijević se tereti za krivično delo trgovina uticajem, dok se sumnja da je Predrag Čanović izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je Nebojša Arsenijević protivzakonito posredovao da Čanović i nastavnici koje je angažovao na realizaciji nastave, kao i lica koja su odgovorna za stručne i administrativno-tehničke poslove na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, upišu 45 kandidata, državljana Republike Hrvatske na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/14 godini.

Upis je izvršen protivno propisima za upis stranih državljanja.

Radi se o medicinskim sestrama koje su prve dve godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog sa nastavom u Puli.

Čanović se sumnjiči i da je omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu, a da one nisu izmirile svoje finansijske obaveze koje su kao strani državljani bile u obavezi da plate.

Na taj način, je, kako se sumnja, Univerzitet u Kragujevcu oštećen za 2,7 miliona dinara na ime nepokretanja postupka priznavanja strane visokoškolske isprave i vrednovanja studijskog programa za ukupno 45 kandidata.

Budžet Srbije je oštećen za 314.100 dinara zbog neuplaćenih taksi, a Fakultet medicinskih nauka za 5,6 miliona dinara na ime neuplaćenih školarina.

Takođe, Arsenijević se sumnjiči da je posredovao da Čanović protivno propisima omogući hrvatskom državljaninu odbranu doktorske disertacije, a da on nije ni bio upisan kao student Fakulteta medicinskih nauka, niti je izmirio finansijske obaveze prema njemu.

Kada je Arsenijević kasnije stupio na mesto rektora Univerziteta omogućio je izdavanje diplome o završenim doktorskim studijama tom hrvatskom državljaninu.

Na taj način oni su oštetili Univerzitet u Kragujevcu za 80.000 dinara, budžet Srbije za 6.980 dinara, a Fakultet medicinskih nauka za 6.970 evra.

U kragujevačkom Rektoratu nisu želeli da komentarišu vest o navodnim hapšenjima.

Rektor Nenad Filipović je, za Danas, kratko izjavio da je video vest u medijima, ali da je zvaničan stav Rekrorata da nemaju komentar i da nadležne službe treba da rade svoj posao.

U kragujevačkoj policiji su, za Danas, izjavili da policija i tužilaštvo u Kragujevcu nisu učestvovali u hapšenjima.

Nebojša Arsenijević smenjen je sa mesta rektora Univerziteta u Kragujevcu 2018. godine, po naredbi tadašnjeg Ministra prosvete Mladena Šarčević.

On je u javnosti bio optuživan za nepotizam, odnosno da je zapošljavao i nameštao titule i poslove svojoj rodbini.

Po pisanju medija, na Fakultetu medicinskih nauka je zaposlio dva bratanca i snaju, a na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu ćerku.

Agencija za borbu protiv korupcije je tim povodom donela dva rešenja u kojima je preporučila njegovo razrešenje.

Najveća afera odnosila se na doktorat njegovog sina Aleksandra, kada je navodno bivši dekan Fakulteta medicinskih nauka Predrag Čanović dozvolio da on upiše doktorske studije, pre završetka osnovnih.

Arsenijević je povezivan i sa 22 lažne diplome koje je Univerzitet u Kragujevcu poništio strukovnim medicinskim sestrama, a koje je izdao Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari