Blaži potres se osetio kod Bora, očekuju se jača podrhtavanja 1Foto: Shutterstock/vchal

U Boru je desetak minuta pre 13 časova zabeležen blaži potres, navodi se na sajtu Seizmološkog zavoda.

Kako je navedeno, bio je jačine 1,6 stepeni po Rihteru i dogodio se u Krivelji.

Takođe, u toku današanjeg dana zabeleženo je više od deset potresa u Rumuniji, od kojih je najjači iznosio 3 stepena po Rihteru.

Seizmolozi su poslednjih dana u medijima upozoravali da se u narednih godinu ili više dana može očekivati zemljotres u centralnoj Srbiji jačine od oko pet Rihtera.

Oni objašnjavaju da je poslednji zemljotres u Kraljevu bio 2010. godine, a istraživanja pokazuju da to područje ima povratni period od 10 do 15 godina.

Stručnjaci ipak pokušavaju da umire javnost tvrdeći da to nije ni blizu katastrofe koja je zahvatila stanovnike Turske i Sirije.

„Cela serija zemljotresa u proteklih nekoliko dana ili nedelja govori o pojačanoj seizmičkoj aktivnosti istočnog Mediterana, što može da se odrazi na pojavu zemljotresa u Srbiji, u skladu sa očekivanjima. Procenjeno je da zemljotres poput onog u Kraljevu 2010. godine, odnosno jači od pet stepeni, može da se očekuje u tom delu centralne Srbije na svakih 10-15 godina“, kaže za Euronews Srbija profesorka sa Rudarsko-geološkog fakulteta Dragana Đurić.

Ono što je izdvojila kao bitno da bi se javnost umirila, jeste to da, kako kaže, kod nas ne bi trebalo da se javljaju zemljotresi sa magnitudom većom od 6, što je 100 puta slabije od onog u Turskoj.

„To je opet jači zemljotres nego što je bio u Kraljevu pa ne znači da ne bi ostavio štetu na objektima, ali svakako ne bi doveo do katastrofalnih posledica na našem području“, naglasila je Đurić.

Seizmološkinja Slavica Radovanović izjavila je da mediji ne treba da „šire paniku“ zbog potresa u Srbiji i poručila da treba voditi računa o kvalitetu gradnje objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari