"Bleki je bio veliki čovek, učio nas je kako da sviramo i kako da se ponašamo" 1Foto: Arsenije Mandić

Više od stotinu Novosađana okupilo se večeras na centralnom gradskom trgu da oda poštu ubijenom novosadskom uličnom sviraču Kristijanu Kostiću Blekiju.

Građani su oko spomenika Svetozara Miletića postavili sveće, i uz druge ulične svirače i pesmu, prisetili tragično nastradalog svirača.

„Ne znam šta tačno da kažem. Žao mi je zbog toga što je na ovakav način morao da ode. Pamtićemo ga mi svi koji smo se ovde okupili“, rekao je Strahinja Jajić, jedan od svirača koji je nastupio, dodavši da je Bleki „bio veliki čovek“ koji je njega i brojne druge muzičare naučio tome kako da sviraju na ulici, i kako da se ponašaju, ne samo na ulici, već i u životu.

„Meni je Bleki značio nešto što mislim da je svima nama značio, a to je simbol nečega dobrog i opuštenog. U ovom momentu ne možemo reći da je ovo ni početak ni kraj. Mnogo je toga bilo, samo se odjednom više vidi. To se dešava svaki dan u ovom divnom, mirnom gradu“, rekao je za Danas bubnjar i muzičar Ivan Fece Firči.

On je poručio da se nada da će se ovog događaja neko sećati i posle nekoliko dana, kao i da neće morati ništa slično da se ponovi, „kako bismo se pomerili sa mesta“.

„Bleki simboliše lice grada i dobrotu, i dušu uličnih svirača ovog grada. On je čovek sa kojim si mogao da pričaš o svakojakim stvarima, muzici i životu i svim onim stvarima koji ga čine. Bio je pametan čovek, koji će nam faliti“ rekao nam je jedan od okupljenih Novosađana.

Pojedini građani rekli su nam da se „boje da će njegovim gubitkom Novi Sad ostati bez i ovo malo duha koji mu je ostao“, kao i da su ovakvi događaji „sve češći iako bi voleli da nisu“, ali da nažalost nije tako.

Na Trgu je bilo mnogo mladih ljudi, građanki i građana svih generacija, mnogo svirača koji sa suzama u očima samo tiho izgovore: „Ovu je pesmu voleo Bleki“ i zapevaju i zasviraju za njega…

Od Blekija se opraštaju i naše kolege iz časopisa „Lice ulice“, kolporteri koji su Blekija poznavali najbolje jer su često prodavali časopis tu gde je Bleki svirao, na ulici.

Na spomeniku Svetozaru Miletiću nalepljena fotografija svirača, njegov citat: „Ako se pošteno boriš, svi ćete poštovati. Tako da ja radim ono što volim. Mislim da možemo na kraju svi da pobedimo.“

Zalepljene su i reči pesme „Neko kao ti“, pesme čuvene novosadske grupe „Vojvođanski bluz bend“ čiju je obradu uradio i Kristijan i koja je objavljena na njegovom Jutjub kanalu.

Nakon okupljanja građani su se prošetali do podzemnog prolaza između Bazara i glavne Pošte, gde je muzičar najčešće svirao i pevao prolaznicima.

Tamo su takođe zapaljene sveće i položeno cveće, uz nekoliko cigareta i limenke piva, aludirajući na način na koji je Bleki provodio dane na tom mestu.

Šezdesetjednogodišnjeg muzičara, uličnog svirača, na smrt je pretukao Ž.R. iz Žablja, dvadesetjednogodišnji mladić koji je uhapšen i koji se sumnjiči da je Kristijana Kostića tukao, a svirač je od zadobijenih povreda preminuo u Kliničkom centru Vojvodine.

Tokom današnjeg dana odmah je pokrenuta i inicijativa – onlajn peticija „Spomen klupa za Blekija u centru Novog Sada“.

U trenutku završetka ovog teksta, više od 850 ljudi je potpisalo, a mnogi su ostavili komentare iz kojih se vidi koliko su poštovali i voleli Blekija.

Perticija: Spomen klupa za Blekija u centru Novog Sada

„Grad Novi Sad je izgubio deo duše kada nas je napustio naš Bleki (Kristijan Kostić), dobri duh ovog grada. Svirao je na ulici maltene svaki dan, smejao se sa svima, dizao atmosferu i delio svoje priče i pesme uz cigaru. Preminuo je na način koji nije dostojan tako retko dobrog i poštenog čoveka, na način koji nije dostojan takvog gospodina. Kažem gospodin jer je povrh svega on to i bio, nežan, brižan čovek pun života uprkos svakoj teškoći koja ga je u životu zakačila, sa beskrajnom verom u ljude i beskrajnom ljubavi prema muzici. Ulica Novog Sada ga je progutala a vera u ljude ga je poslednji put izdala. Moja Srbijo, moj Novi Sade, najmanje što možemo uraditi je da mu postavimo spomen klupu u centru grada, tamo gde nam je svima ulepšavao dan. Pokušajmo da prvi put izgradimo nešto u spomen DOBROM čoveku. Hvala vam puno dobri narode!“, stoji u tekstu Peticije.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari