Blokada u okolini Rekovca: Mašine otišle, “Balkan istraživanja” ne odustaju od litijuma 1Foto: Z. S. M.

Meštani opštine Rekovac već treći dan kampuju ispred parcele na kojoj bi kompanija “Balkan istraživanja” trebalo da vrši bušenja u cilju istraživanja litijuma i bora.

Oni kažu da su juče lokaciju posetili i predstavnici ove kompanije i njihov geolog, koji nisu mogli da uđu na parcelu, jer je na njenom ulazu parkiran traktor.

Posle kraćeg ubeđivanja sa okupljenim meštanima, po rečima Marije Vlašković iz udruženja Neko brine za Levač, oni su otišli sa lokacije, obaveštavajući okupljene da će sutra doći sa obezbeđenjem i na silu ući na parcelu.

– Vrlo neljubazno su tražili od nas da pomerimo traktor, iako smo im objasnili da je pokvaren i da smo zvali majstora i šlep službu. Čak smo se i našalili da ne možemo toliki traktor fizički da pomerimo, pošto nije u voznom stanju, objašnjava Vlašković.

Ona kaže da su građani u okolini sela Sibnica formirali kamp i da se smenjuju u dnevnim i noćnim dežurstvima, a da su danas pozvali i policiju, da budu sigurni ukoliko se pojavi obezbeđe kompanije “Balkan istraživanja”.

– Dve patrole policije su trenutno ispred parcele i oni su se uverili da traktor nije u voznom stanju. Jedan kamion sa bagerom je juče ispred parcele čekao instrukcije, a dve mašine su bile parkirane u susednom selu. Pošto nisu ušli na parcelu, mašine su odvezli u pravcu Jagodine, kaže Vlašković.

Kamp u okolini sela Sibnica juče su posetili i pružili podršku meštanima predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije, ljudi iz doline Jadra, Gornjih Nedeljica, Loznice.

Da podsetimo, mašine kompanije “Balkan istraživanja” su u ponedeljak stigle ispred parcele na putu između sela Sibnica i Kaludra, u opštini Rekovac, na kojoj bi trebalo da počnu radove na istraživanju litijuma i bora.

Meštani Rekovca se već dve godine bore da spreče treću istražnu bušotinu na teritoriji ove opštine, budući da su prve dve izvedene u tajnosti još 2020. godine.

Oni su organizovali proteste u selu Dragovu i potpisivanje peticije protiv rudnika u opštini Rekovac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari