Građani se okupili ispred parcele u Rekovcu gde su mašine kompanije "Balkan istraživanja" koja istražuje bor i litijum 1Foto: Marica Živanović Poljo

Mašine kompanije “Balkan istraživanja” stigle su juče ispred parcele na putu između sela Sibnica i Kaludra, u opštini Rekovac, na kojoj bi trebalo da započnu radove na istraživanju litijuma i bora.

One još nisu ušle na parcelu jer su se ispred nje spontano okupili meštani.

Kako ti građani kažu, oni „ne blokiraju ulaz na parcelu, već da se ispred ulaza pokvario jedan automobil i da su oni došli da vide kako mogu da pomognu“.

Marica Živanović Poljo, iz udruženja Neko brine za Levač, ističe da su se mašine pojavile juče popodne.

– Mi smo bili ispred parcele sve vreme da vidimo šta će se dalje dešavati. Pošto mašina nije ušla na parcelu, oni su je sinoć odvezli, pa smo i mi otišli, nismo proveli noć ovde. Jutros smo od 6 sati ispred parcele. Trenutno je mirno, a okuplja se sve više meštana, kaže Živanović Poljo.

Ona objašnjava da su se meštani okupili ispred parcele, jer se radi o privatnom posedu, koji je prodat kompaniji „Balkan istraživanja“.

Građani se okupili ispred parcele u Rekovcu gde su mašine kompanije "Balkan istraživanja" koja istražuje bor i litijum 2
Okupljeni meštani ispred parcele/Foto: Marica Živanović Poljo

Danas je pokušao da od ove kompanije dobije potvrdu da su kupili ovu parcelu u opštini Rekovac, ali smo kao odgovor dobili samo da je u skladu sa Zakonom o rudarstvu i energetici obaveza nosioca istraživanja da pribavi dokaz o pravu korišćenja, zakupa i saglasnosti vlasnika, što je ovo privredno društvo i učinilo.

Meštani Rekovca već dve godine pokušavaju da spreče treću istražnu bušotinu, budući da su prve dve izvršene u tajnosti još 2020. godine.

Kada je Ministarstvo izdalo novu dozvolu za istraživanja u aprilu 2021. stanovnici ove opštine su pokrenuli peticiju protiv istraživanja litijuma i bora koju je potpisalo 2.000 ljudi.

Paralelno sa tim u selu Dragovu, gde je bila planirana treća bušotina, meštani su svojim telima, traktorima i automobilima sprečili radnike kompanije „Balkan istraživanja“ da dođu do parcele predviđene za istraživanja.

Zbog toga je ova kompanija, kada je u julu najavila nove aktivnosti vezane za istraživanje litijuma i bora, zatražila dopisom od opštine Rekovac formiranje tročlane komisije, o trošku kompanije, koja bi 24 sata trebalo da nadzire radove.

Opštini su, prema dostupnim informacijama, ponuđene i bankarske garancije u iznosu od 100.000 evra ukoliko dođe do bilo kakve štete, ali su u kompaniji sigurni da do nje neće doći.

„Balkan istraživanja“ su tražila 24-časovnu “stražu” jer ističu da su im onemogućena istraživanja na površinama za koje imaju urednu dozvolu Ministarstva rudarstva.

U kompaniji su istakli da je prilikom izlaska na teren njihovim geolozima onemogućeno da rade jer su građani nekoliko puta blokirali puteve.

Zbog toga, kompaniji preti odbijanje zahteva za produžetak istraživanja, pa čak i oduzimanje istražnog prava.

– „Balkan istraživanja“ je pozvalo opštinu Rekovac da formira komisiju kako bi se vršio nadzor nad izvođenjem geoloških istraživanja. Poziv je upućen kako bi stanovnici opštine Rekovac, putem izabrane opštinske vlasti, mogli da delegiraju stručna lica kojima veruju i kako bi se uverili da istraživanja ne predstavljaju nikakvu opasnost po životnu sredinu i zdravlje ljudi, navode za Danas u ovoj kompaniji.

Sa druge strane, na zahtev „Balkan istraživanja“, kako stoji u opštinskoj dokumentaciji, opština Rekovac se progasila nenadležnom i tako odgovornost prenela na Ministarstvo rudarstva.

U opštini sada nisu želeli dodatno da komentarišu svoju odluku, već su istakli da je u saopštenju jasno navedeno da nemaju zakonskih nadležnosti i ovlašćenja za nadzor bilo kakvog geološkog istraživanja, jer su dozvole ovoj kompaniji izdate od strane Ministarstva rudarstva i energetike.

Na osnovu toga, kažu u opštini, ne postoji zakonski osnov da se formira zajednička komisija sa predstavnicima „Balkan istraživanja“.

Za predstavnicu neformalnog udruženja Neko brine za Levač Maricu Živanović Poljo takav odgovor opštine je i bio jedino moguć jer im ona nije ni dala dozvole za istraživanja.

– Opština im nije izdala rešenja i nije nadležna za formiranje bilo kakve komisije, a naročito o trošku kompanije. To je samo pokušaj Balkan istraživanja da uvuče lokalnu samoupravu u celu priču i da sebi obezbedi mogućnost da izvrše još jednu bušotinu, ističe Živanović Poljo.

Ona dodaje da se ljudi u Rekovcu ne bore protiv istraživanja litijuma i bora zbog štetnih posledica na istražnim bušotinama, već da žele da spreče da se u okolini Rekovca otvori rudnik.

– Borimo se jer, ako se pokaže da u našoj opštini ima dovoljno ruda, oni će otvoriti rudnik kao u Loznici. Koliko god da oni pričaju da samo jedna od 300 istražnih bušotina postane rudnik, mi ne želimo da licitiramo sa našom zemljem. Ne želimo da kalkulišemo da li će to biti baš naša istražna površina, zaključuje Živanović Poljo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari