U Kragujevcu peticiju protiv iskopavanja litijuma potpisalo 1.250 a u Rekovcu 900 građana 1Foto: Z.S.M.

Juče je završena inicijativa ekoloških organizacja i pokreta Kreni-Promeni skupljanja potpisa protiv rudarenja litijuma na teritoriji Srbije. Prikupljeno je 35.000 potpisa u ovoj akciji, a među njima 1.230 Kragujevčana i 900 Levčana.

„Mi smo u Kragujevcu sporovodili akciju Kreni-Promeni i saveza ekoloških organizacija Srbije sakupljanja potpisa za zabranu istraživanja litijuma na teritoriji naše zemlje. Za osam radnih dana skupili smo 1.230 potpisa. Mislim da za grad veličine našeg to nije dovoljno, i da smo trebali kao sredina još više“,smatra Miloš Srejović, iz Ekološkog udruženja „EkgO” koje realizovalo ovu akciju.

Ali, kako Srejović napominje nije u pitanju samo odziv Kragujevčana, koji nije bio sporan i o čemu smo u „Danasu” pisali na samo počektu ove akcije 21. marta, koja je bila dobro najavljena i propraćena na društvenim mrežama.

„Imali smo samo jedno mesto za potpisivanje peticije i dva overivača na raspolaganju tako da i fizički i tehnički nismo mogli da uradimo više i brže. Konstantno su ljudi dolazili u Spell bar gde se peticija potpisivala u Kragujevcu, ali  zbog prostora i broja volontera naši kapaciteti su bili limitirani”, napominje on, dodajući da je bilo dana kada je dolazilo i do 250 Kragujevčana da potpišu za ovu inicijativu.

U Kragujevcu peticiju protiv iskopavanja litijuma potpisalo 1.250 a u Rekovcu 900 građana 2
Foto: nEKO brine za Levač

Za njega je najvažnije da je akcija na nivou Srbije – uspela.

„Definitivno smo uspeli, u čitavoj zemlji skupljeno je nešto više od 35.000 potpisa što je odlično i više nego što je bilo potrebno, čak i deset odosto više za obezbeđivanje onih poništenih“, ceni on dan posle završetka akcije.

Kako kaže – „sad ćemo da vidimo”.

„Potpisi se, koliko sam upućen u tok cele akcije, sledeće nedelje nose u Narodnu skupštinu. Čeka se njen novi saziv, pa da se vidi šta će od svega biti na kraju“, obajašnjava Srejović.

Na teritoriji opštine Rekovac, najugroženijeg područja u Šumadiji kada je rudarenje litijuma u pitanju, potpisi za Narodnu inicijativu prikupljani su na više lokacija: Belušić, Rekovac, Ursule, Županjevac, Dragovo i Oparić. Stanovnici iz ovih, ali i okolnih mesta u velikom broju su podržali zahtev da se na teritoriji Republike Srbije trajno zabrani istraživanje, eksploatacija i prerada ruda koje u sebi sadrze litijum i bor.

„Uprkos komplikovanoj proceduri i opstrukciji lokalne vlasti koja je u svojoj kampanji ubeđivala ljude da je to ‘završena priča’, kao i sitnim podmetanjima noge u smislu da se kasnilo na dnevnom nivou sa početkom prikuplanja potpisa jer su zaključane prostorije Mesne kancelarije u Belušiću i slično, prikupljeno je oko 900 potpisa“, kaže za „Danas” Marica Živanović Poljo iz organizacije „nEKO brine za Levač” koja je organizovala i sprovela ovu akciju na području Rekovca.

U Kragujevcu peticiju protiv iskopavanja litijuma potpisalo 1.250 a u Rekovcu 900 građana 3
Foto: nEKO brine za Levač

Ona se zahvaljuje svim volonterima i overivačima na trudu i angažovanju i iskreno smatra da je ovo zaista veliki uspeh za opštinu sa malim brojem stanovnika i mnogo staračkih domaćinstava.

– Levčani su pokazali da će se za svoj zavicaj, zdravlje i buducnost svoje dece braniti svim raspolozivim sredstvima. Znamo da ne damo!, završava i dalje borbenim i beskompromisnim tonom ona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari