Blokiran konkurs za tužioce 1

Ustavni sud je na današnjoj sednici pokrenuo postupak za utvrđivanje nezakonitosti
pravilnika o izboru na prvu javnotužilačku funkciju, koji je donelo Državno veće tužilaca (DVT).

Odluka je doneta na inicijativu Alumni kluba Pravosudne akademije (AK PA) i Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. Sud je istovremeno odredio privremenu meru, zabranivši
svima, pa i Narodnoj skupštini, da preduzimaju radnje po tekućim konkursima za nove zamenike tužilaca, saopštio je Alumni klub.

Kako se ističe, na taj način je blokiran izbor tužilaca u Srbiji do konačne odluke Ustavnog suda o saglasnosti pravilnika DVT sa Zakonom o javnom tužilaštvu, a 18 kandidata koje je DVT po hitnom postupku predložilo parlamentu 14. jula neće biti izabrani.

Ovom odlukom Ustavnog suda faktički se priznaje da je u prethodnom periodu po spornom pravilniku nezakonito izabrano nekoliko desetina tužilaca, koji po Srbiji upravo vode istrage i podižu optužnice.

Odgovornost za to, kao i za blokadu svih budućih konkursa, snosi DVT, koje je svojim pravilnikom pokušalo da izigra zahtev EU da Pravosudna akademija bude jedina tačka dolaska
na sudijsku i tužilačku funkciju. Među tužiocima koji su u maju izabrani za elitna beogradska tužilaštva nalaze se kandidati sa prosečnim fakultetskim ocenama 6,58, 7,14, 7,19 i 7,42, a dvoje su studirali više od deset godina.

Odluka Ustavnog suda stavlja tačku i na praksu DVT da krije od javnosti i od parlamenta fakultetske ocene novih tužilaca, na šta je već upozorio poverenik Rodoljub Šabić, usvajajući žalbu Alumni kluba, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari