BNV obeležava stogodišnjicu Sjeničke konferencije 1

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je, u sklopu priprema za obeležavanje veka od održavanja Sjeničke konferencije i potpisivanja Sjeničke rezolucije, raspisalo dva konkursa za učešće na međunarodnom naučnom skupu „Društveno-politički, pravni i istorijski značaj Sjeničke konferencije“ i za autorsku pesmu.

Naučni skup će se održati od 20. do 22. oktobra u Sjenici.

Predloženo je da se u okviru njega obradi 17 tema od istorije Sandžaka do danas, kada se zagovara moderna prekogranična regija. Drugi konkurs ima cilj „očuvanje sećanja sandžačkih Bošnjaka na Sjeničku konferenciju, podizanje svesti o značaju te konferencije za ostvarivanje prava Bošnjaka i proširenje znanja Bošnjaka o njihovoj savremenoj istoriji i o značaju i prednostima organizacije vlasti na principima srednjeg nivoa (regionalne vlasti)“.

BNV je na svečanoj sednici, pre dve godine u Sjenici, ovu godinu proglasilo godinom Sjeničke konferencije, jer se navršava stotinu godina od skupa na kojem se 12 bošnjačkih gradonačelnika dogovaralo „o rešavanju statusa Sandžaka i Bošnjaka“. Deo sredstava za obeležavanje ovog jubileja BNV je dobilo od Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Od 650 hiljada dinara za tri projekta, za obeležavanje stogodišnjice od održavanje Sjeničke konferencije dodeljeno je 200 hiljada dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari