BNV obeležilo 28 godina od otmice u Štrpcima 1Jasmina Curić polaže venac Foto: bnv.org.rs

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Jasmina Curić, danas je položila cveće na spomen obeležje žrtvama otmice u Štrpcima u prijepoljskoj opštini.

Curić je ocenila da je danas težak dan za Sandžak i Bošnjake i za sve ljude čija su srca ispunjena ljubavlju. Osudila je saučesništvo „tadašnjih državnih organa Srbije i SRJ u planiranju, organizovanju i činjenju zločina u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima i drugim mestima u Sandžaku, nad civilima bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti“.

Činjenica da državni organi, do danas, nisu nisu ništa učinili na rasvetljavanju ovih zločina i kažnjavanju zločinaca predstavlja opasnu poruku za Bošnjake u Srbiji – istakla je Curić i zatražila od državnih organa Srbije, da zločine u drugim sandžačkim mestima, tretira i kvalifikuje kao u slučaju Štrpci, da se porodicama žrtava prizna status civilnih žrtava rata, status raseljenih lica i obezbedi pravična materijalna naknada.

Predsednica BNV pozvala je predstavnike međunarodne zajednice, posebno Evropske unije, „da u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana izgradi objektivne i stabilne mehanizme i institucija kako se više nikada ne bi ponovili zločini nad Bošnjacima i osigrala egzistencija i napredak Bošnjaka Sandžaka“.

Na današnji dan, pre 28 godina, pripadnici tadašnjih oružanih snaga, iz voza na relaciji Beograd-Bar, u stanici Štrpce oteli su i ubili 20 ljudi – 18 bošnjaka, 1 Hrvata i jednog stranog državljanina. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari