BNV: Stipendiranje studentkinja iz Sarajeva nagrada za negiranje genocida i slavljenje zločina 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) ocenilo je danas da urgencija direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina da dve studentkinje iz Sarajeva nastave školovanje u Srbiji i dobiju stipendije, „nije podrška njihovom obrazovanju već negiranju genocida i slavljenju osuđenih ratnih zločinaca“.

Studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbednosnih studija Univerziteta u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić, optužene da su na dan obeležavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici veličale osobe osuđene za ratne zločine i širile međunacionalnu mržnju, nastaviće školovanje u Beogradu.

One će, kako su preneli mediji, školovanje na beogradskoj Akademiji za nacionalnu bezbednost nastaviti na poziv Vulina, kao stipendisti države Srbije i imaće obezbeđen smeštaj u studentskom domu.

Vijeće je u saopštenju ocenilo da se takvim postupcima pojedinaca, koji obavljaju visoke državne funkcije, šalje „zabrinjavajuća poruka svim narodima u regionu, a posebno Bošnjacima“.

„Država Srbija ne sme dozvoliti da se ovakvim postupcima njenih najviših dužnosnika, koji ohrabruju i podstiču kod mladih radikalizaciju, poricanje zločina i veličanje izvršioca tih zločina, kreira ambijent u kome se mlade generacije odgajaju na mržnji prema drugom i drugačijem, umesto na principima univerzalnih vrednosti“, stoji u saopštenju BNV.

Vijeće je na poslednjoj sednici jednoglasno usvojilo zaključke kojim se poziva Skupština Srbije da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a Vlada da pokrene proceduru za usvajanje zakona kojim bi se zabranilo i sankcionisalo negiranje tog zločina i veličanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari