BNV: Tolerantan odnos prema zločinima nad Bošnjacima 1Foto: BNV

Povodom dvadesetdevetogodišnjice od otmice i ubistva 17 građana Srbije, među kojima je bilo 16 Bošnjaka iz Sjeverina kod Peibija, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) ocenilo je da Srbija nije ništa učinila na rasvetljavanju ovog i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima Sandžaka i to „predstavlja opasnu poruku za sve njih koji žive u ovoj zemlji“.

BNV u saopštenju navodi da organi Srbije od 1990.godine do danas „imaju tolerantan odnos prema svim zločinima koje su počinile srpske oružane snage nad bošnjačkim narodom, uključujući i zločin genocida u Srebrenici. Sve dok se ne rasvetle zločini nad Bošnjacima Sandžaka, dok se počinioci ne kazne i dok se ne sprovede proces lustracije, Bošnjaci u srpskim oružanim snagama vide objektivnu neprijateljsku oružanu silu“. BNV je od nadležnih državnih organa zatražilo hitnu idenzifikaciju posmrtnih ostataka žrtava zločina u Sjeverinu.

Istim povodom reagovala je i SDA Sandžaka. Ta partija je u svom saopštenju ocenila „da je u Srbiji neophodno uspostaviti pravnu državu“ u kojoj, od raspada SFRJ, ne postoji vladavina prava, pravna sihurnost i jednakost pred zakonom.

Partija Sulejmana Ugljanina navodi da je njen konkretan doprinos u izgradnji moderne i funkcionalne pravne države „uspostavljanje specijalnog statusa za Sanddžak“.

„U Srbiji hitno treba doneti Zakon o lustraciji i na taj način iz srpskih snaga bezbednosti odstraniti sve odgovorne za zločine nad Bošnjacima, koje su počinili devedesetih godina i dalje“ – piše u saopštenju SDA Sandžaka i dodaje da „tolerantan odnos državnih organa Srbije prema zločinima nad Bošnjacima u Sandžaku, koje su počinile srpske oružane snage, predstavlja objektivnu opasnost po njihov biološki opstanak“.

Na današnji dan pre 29 godina, pripadnici jedinice Osvetnici Vojske Republike Srpske (VRS), u mestu Mioče (BiH), iz autobusa užičkog prevoznika “Raketa” izveli su civile, koje su kasnije, nakon zlostavljanja, ubili na obali Drine u Višegradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari