Bodrožić: Državni funkcioneri trebalo da napuste skup nakon zabrane izveštavanja N1 i Al Džaziri 1Željko Bodrožić Foto: BETA/ MILAN OBRADOVIĆ

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić najoštrije je danas osudio zabranu izveštavanja ekipama televizija N1 i Al Džazira sa otvaranja vetroparka „Čibuk 1“ u Mramorku, uz podsećanje da na teritoriji Srbije važe zakoni koji podstiču slobodu izražavanja i pluralizam medija.

Bodrožić ukazuje da zakoni Srbije jasno zabranjuju diskriminaciju novinara, tako da je nedozvoljeno da na javnom skupu kojem prisustvuju funkcioneri državne vlasti, makar se radilo i o privatnom posedu, zabranjuje pristup novinarima.

Toga je trebalo da se drže i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar Aleksandar Antić i svi prisutni državni funkcioneri, smatra Bodrožić u pisanoj izjavi.

Ne samo da su sve redakcije dobile poziv o događaju iz Kabineta predsednika Republike, što već samo po sebi obavezuje da se uzmu u zaštitu svi akreditovani novinari, konstatovao je Bodrožić, nego iz izjave Vučića doznajemo da su upozoreni pre svečane ceremonije da će pojedinim novinarskim ekipama biti zabranjen ulaz.

Zaista je nedopustivo što su posle svega toga naši državni funkcioneri prisustvovali otvaranju vetroparka, naglasio je predsednik NUNS.

Bez obzira na želje i prohteve diplomatskih predstavnika stranih zemalja, predsednik Republike i drugi državni funkcioneri morali su da upute izričit zahtev čelnicima kompanije „Masdar“ da se dopusti prisustvo svim izveštačima, i u slučaju da domaćini ostanu pri svom diskriminatorskom stavu, morali su da napuste skup, zaključio je Bodrožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari