Bodrožić na Skupštini NUNS-a: Uslovi za rad novinara i medija za godinu dana ostali isti 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Srbije Željko Bodrožić ocenio je danas na godišnjoj Skupštini NUNS da su uslovi za rad novinara i medija za godinu dana ostali isti, a u nekim delovima se čak pogoršali.

Bodrožić je rekao da su se fizički napadi na novinare smanjili ove godine, ali da su verbalni napadi i druge vrste pritisaka na istom nivou.

On je rekao da je došlo do raznih vrsta napada na novinare tokom ekoloških protesta i da su zbog protesta novinarima pisane i prekršajne prijave, koje su zatim povučene.

Bodrožić je dodao da su prethodnu godinu obeležile i Slapp tužbe, ali da to nije slučaj samo u Srbiji, već i u svetu.

Prema njegovim rečima, uslovi za rad su sve gori i to je pokazatelj da je situacija u društvu loša i da vlast ne želi novinare koji će da propituju svaku vlast, pa i ovu.

Na inicijativu NUNS sedam slučajeva je dospelo na Platformu Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednosti novinara.

On je podsetio da su neke kolege preminule u proteklih godinu dana, među njima i potpredsednik NUNS Dragan Janjić, ali i troje bivših predsednika Slaviša Lekić, Miloš Vasić i Gordana Suša, posle čega je održan minut ćutanja za preminule članove NUNS.

Navodeći aktivnosti koje je NUNS imao ove godine, Bodrožić je rekao da je NUNS radio na većoj podršci pravima članstva, ali i na psihološkoj pomoći, kao i da su delili zaštitne maske i pres prsluke, a dodeljena je bespovratna novčana pomoć za sedmoro članova.

Bodrožić je rekao da će se raditi na tome da se fond ojača i da treba ohrabriti kolege da se prijave za pomoć, jer mnogi žive u teškim uslovima.

Udruženje trenutno zastupa 14 novinara u devet sudskih postupaka, rekao je Bodrožić i dodao da NUNS želi bolju saradnju sa pravosudnim organima.

On je ukazao na lošu praksu na konkursima za sufinansiranje medijskog sadržaja i da je to poseban problem na lokalu.

Bodrožić je ocenio da je odziv članstva na akcije NUNS bio dobar.

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez (Ricardo Gutiérrez) rekao je da prate sva kršenja prava medija i posebno neke slučajeve, kao napade na portal Krik.

Obraćajući se preko video linka, on je rekao da je situacija u Srbiji veoma ozbiljna i da je 50 odsto slučajeva prepoznato kao zastrašivanje, a 30 odsto kao fizički napadi.

Dodao je da Srbija ima podršku u Evrospke federacije i pozvao novinare iz Srbije da im se obrate kada imaju problem.

On je izrazio zahvalnost za solidarnost koju je NUNS pokazao prema beloruskim kolegama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari