Bodrožić: Već deceniju gledamo istorijske događaje – svaki drugi dan 1Željko Bodrožić: Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik NUNS Željko Bodrožić izjavio je u Novom danu da „već deceniju gledamo istorijske događaje, koji se događaju svaki drugi dan, u kojima je glavna zvezda predsednik SNS i Srbije“, kao i da je to „već poznata taktika propagande aktuelne vlasti“.

„To je već poznata taktika propagande aktuelne vlasti, već deceniju gledamo istorijske događaje, koji se događaju svaki drugi dan, u kojima je glavna zvezda predsednik SNS i Srbije. Čovek vlada strahom, istorijskim događajima koji se navodno dešavaju u kojima on učestvuje i pobveđuje“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „nama ne treba nuklearni rat da bi zaista doživeli neku propast“.

„Mi srljamo u propast, jer ova država počiva na ljudima koji su nestabilni, koji svoje frustracije, nezaistu želju za vlašću, kontrolom, ispoljavaju, mislim da se to odražava na svima nama. Nema nigde šećera, sad je zaista, kao što je mnogo toga karikatura, i to se sada pretvara u karikaturu, da BIA istražuje neke tajkune koji su kao sakrili šećer“, rekao je Bodrožić.

Na današnji dan pre 30 godina, 30. maja 1992. Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju 757 kojom su tadašnjoj SR Jugoslaviji, kao glavnom krivcu za rat u BiH, uvedene sankcije bez presedana u istoriji svetske organizacije.

Bodrožić kaže da imamo dosta savremenika tog vremena koji danas strepe zbog onoga što su već doživeli da im se ponovo ne desi.

„A znamo da je to sve išlo ubrzano korak po korak, sve je počelo još krajem osamdesetih sa bujanjem nacionalizma“, kaže on.

Osvrnuo se i na poslanika SNS i advokata Vladimira Đukanovića.

„Imamo društvo u kojem je narodni poslanik i advokat i član Odbora za pravosuđe u Skupštini, koji sada jasno poručuje ‘ako ste krivi, ako ste nešto učinili loše, kriminalno, vi uzmite Đuku za advokata’. To je poruka svima nama u kakvom nam je stanju pravosuđe, država, šta bi trebalo da se popravlja, ako je već ovo zlatno doba“, kaže.

Nedavno se, posle 13 godina, sa tribine ponovo čulo pogrdno skandiranje novinarki Brankici Stanković. Bodrožić se pita „zašto sada“.

„Brankica radi, Insajder radi isto već godinama, istražuju i hrabro otkrivaju anomalije i kriminal i sve ono što se dešava u našem društvu, ali zašto baš sada. Jednostavno je odgovor, vidimo proteklih godina jaku vezu između države, policije i tih nazovi navijača, huligana, ništa nije slučajno, da su iz naftalina izvukli to skandiranje, i na nekoj utakmici počeli da prozivaju Brankicu Stanković. To je ono što ovde već decenijama vidimo da su ti huligani u stvari parapolicijska organizacija i da rade na klik. Ima tu autonomnih ludaka koji mogu da deluju neko vreme nešto na svoju inicijativu i svoju ruku, ali mi vidimo jasnu vezu s tim što se dobijaju poslovi, da vođe navijača dobijaju poslove…“, kaže.

Ističe da je to još jedan pokazatelj kolegama koje veruju da „kroz razgovor sa državom mogu da se pomere stvari“.

„U pogledju bezbednosti novinara, u pogledu slobode izražavanja, mi vidimo da je to sve samo jedna predstava prema spolja, a delimično i prema unutra. To je sve prazna priča, ne postoje konkretni potezi koji bi dokazali da policija i tužilaštvo rade bez pritisaka i da mogu da zaštite ljude koji su ugroženi. Još malo nam fali da se ta slika iz devedesetih zaista vrati i da neko od nas zaista nastrada u ovakvom ambijentu gde nismo zaštićeni, gde smo i dalje debela manjina mi koji želimo da se ozbiljno i profesionalno bavimo svojim poslom“, kaže, dodajući da je „samo pitanje kada će neko ozbiljno nastradati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari