Profesorka Filozofskog fakulteta: Sistem puca po šavovima, načet je protestima

Ostavite komentar


  1. Nisu deca apatična,klinci danas možda nemaju socijalnu intiligenciju dovoljno razvijenu ali nisu glupi,moja generacija je provela mladost na ulicama,istu tu mladost su nam pojeli politički skakavci,ovi koji se danas nude kao alternativa su u stvari oni stari samo preobučeni i malo destilovani,nama trebaju novi ljudi,30 godina iste face.Ne može smena Vučića i smena režima sami po sebi da budu cilj već promena sistema koji nas unazađuje e to ne bi niko da menja,klinci vide,nisu naivni da se tu suštinski ne menja ništa,mi šetamo ali nemamo pojma zašto.Režim nije načet i neće ni biti dokle god se ne pojavi ozbiljna alternativa režimu.

  2. o cemu da mi je znati ova zena prica?? Sloboda medjia,sloboda govora,pravda,institucije na cijem celu su strucnjaci…gospodjo da li mi zivimo u istoj drzavi????????

  3. Svaki sistem je bolji od haosa?! Ko to nije iskusio nema pojma o čemu je reč. Ova profesorka je možda malo promašila temu. Mi u Srbiji nemamo izgradjen sistem. Ovaj narod je skup haotičnih pojedinaca, čiji se interesi sudaraju kao atomi u nuklearnom reaktoru. Zbog toga mi uvek živimo kao na „buretu baruta“. Kratki periodi mira i nekakvog reda, veoma brzo zamene sukobi, hajke, obračuni i mržnja. Ta mržnja je patološka, neverovatna, lepljiva kao katran iz koje se čovek teško izvlači. Ona postaje naše „gorivo“ i naš jedini „argument“. U tom haosu, zdravi razum i logika gube svaki smisao. Mi danas živimo u poluhaosu, koji nam nagoveštava da će i ova stabilnost, koja je tužna i bedna, nestati u vihoru haosa, koje smo skoro „juče“ iskusili. Bez sistema, bez institucija, koje mi unapred preziremo, nema mira, nema progresa, nema sredine u kojoj bi čovek poželeo da živi. Mi rušimo sve ono što su podigli oni pre nas, da bi podizali nešto što će srušiti oni posle nas. Preporučio bih svima da, još jednom, pročitaju onu narodnu pesmu koja se zvala „Zidanje Skadra na Bojani“.

  4. Problem Srbije je nesigurnost i stres koji svako od nas doživljava 24h bilo gde i bilo kada u svakodnevnici (kuća, stan, firma, ulica, bolnica, pijaca…)….nema uređenog društva, procedura, institucija koje to regulčišu….propisa koje će svi da poštuju. A i gde ima nekih propisa oni se stalno menjaju… Struke nemaju autonomiju, pa je sve postalo političarenje, vlast je da bi se poslovi uradili, srozala sve strukovne zakone i norme, svako može da obavlja bilo koji posao, ofrlje, umesto profesionalnosti imate emocije, u poslovima emocije…, zato ima i toliko pogibija i povreda u svim poslovima. Više miliona bespravnih objekata…buka i haos…. infrastruktura zakržljala ili je nema… deponije, vodovod, kanalizacija, putevi, železnica….Izgubljenih 30 g u ratovima i oko ratova… crveno-crna koalicija je ČUVAR RATNE IDOLOGIJE (vladaju pomoću KADROVSKIH KLJUČEVA – propuštaju samo PODOBNE, podobne za njihovu ratnu i prorusku idologiju) sa njima ima samo dalje da propadamo….

  5. Sistem ne puca ali tajkuni žele po svakom cenu da pukne sistem kako ne bi mogli da vrate dinara Srbiji.

  6. Kako to da je „akademskoj zajednici“ savest proradila tek sada? Naša zemlja propada već 18 godina, nemoguće je da naši prepošteni naučnici to nisu videli do sada? A biće da ih baš briga i sada, nego im je vlast stala na žulj kada im je smanjila plate i najavila ukidanje instituta. U prevodu, da nisu i oni došli na red za čerupanje, ne bi se bunili ni sada. Kada je urađena konverzija društvene imovine u državnu, pa onda prodavana raznoraznim tajkunima i lopovima buzdašto, a stotine hiljada ljudi izbacivano na ulicu, tada su naučnici ćutali. Mislili su da neće njih potkačiti, da će patiti samo radnička klasa. Tako je i delovalo, budući da su fine pare upumpane u plate univerzitetskih profesora i time kupljeno ćutanje naših vrlih profesora i naučnika. Upravo tako, kupljeno je njihovo ćutanje. Osvojili su katedre, dobili mogućnost učešća na međunarodnim projektima, putovali po inostranstvu, uzimali povoljne kredite za kola i stanove i to je to, vrlo lako su okrenuli glavu od svih problema u društvu. I tako 18 punih godina. E, pa, dragi naši naučnici, ako ste ćutali dok je radnička klasa propadala, ćutite i sada, nemate nikakvog prava da se sada bunite kada hoće da očerupaju vas. 🙂

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.