Bojan Dimitrijević: Fiskalna Atlantida 1Foto: Stanislav Milojković

Kada je krajem prošle nedelje objavljeno da će novi član Fiskalnog saveta umesto Vladimira Vučkovića, na predlog guvernerke Jorgovanke Tabaković postati član Srpske napredne stranke dr Bojan Dimitrijević, analitičari su ocenili da je to početak rušenja poslednjeg bastiona među nezavisnim institucijama.

I to po istoj matrici, uvođenjem „svojih“ kadrova u sastav tela koja su do tada važila za stručna i nepristrasna.

U samom Fiskalnom savetu bili su uzdržaniji i kažu da će „novog kolegu ceniti prema radu koji bude demonstrirao“.

Za sada, demonstriranje stručnosti i ekonomskog znanja Dimitrijević je imao kao profesor na Beogradskoj poslovnoj školi, ali je gostujući u jednoj TV emisiji predstavio i svoja druga interesovanja.

Kao ubedljivo najveći poznavalac legende o potopljenoj Atlantidi, objasnio je da su stanovnici te zemlje „imali treće oko za razliku od današnjih ljudi mogli su da lete i pomeraju stvari“ a tvrdio je i da „svetom vladaju potomci crnih magova sa drevne Atlantide“.

Koliko će se ta širina uklopiti u rad i dosadašnja istraživanja Fiskalnog saveta nije baš jasno, ali se i analitičari nadaju da neće uneti dozu mistike u telo koje je do sada važilo za preciznog kritičara i ove i prethodnih vlada.

Bojan Dimitrijević je političku karijeru započeo kao član Srpskog pokreta obnove, bio je visoki funkcioner te partije preko koje je ušao i u sastav prve Koštuničine vlade, od 2004. do 2007. kao ministar trgovine, turizma i usluga.

U njegovom mandatu sačinjena je prva studija o razvoju turizma, koja je ostala na papiru i prvi promo film o Srbiji koji je ne zna se za koje pare, radio komercijalni tim BBC-a.

Film iako emitovan kroz tu mrežu nije preterano reklamiran kod nas, između ostalog i zato što je za promociju turističke ponude Srbije koristio kadrove snimljene u Rumuniji.

Podele unutar SPO-a ostavile su Dimitrijevića po strani, a u novembru 2008. pristupio je SNS-u i jedno vreme bio član Predsedništva te stranke.

Po dolasku naprednjaka na vlast bio je na spisku imena predviđenih za ministarsku funkciju u ekonomskom delu vlade.

Ta fotelja mu je, međutim, izmakla ali je obeštećenje stiglo kroz članstvo u Upravnom odboru MTS banke koja je u vlasništvu Telekoma Srbije.

Ma koliko da ga je partijska knjižica preporučivala kod stranačkih kolega, Zakon o budžetskom sistemu predviđa da član Fiskalnog saveta ne sme biti član političke stranke, niti sme da se u svom radu rukovodi političkim uverenjima.

Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala ga je zato da se „bez odlaganja izjasni da li je u trenutku izbora u taj nezavisni državni organ bio član Srpske napredne stranke“.

Dimitrijević je oženjen i otac jednog deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari