Bojana Savović: Institucije „hronično“ ne rade, ljudi su besni i pravdu traže na ulici 1Foto N1-Ivan-Dinić

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović izjavila je da kada institucije u dužem vremenskom periodu ne rade ono što su po zakonu dužne, a sa druge strane imamo bes naroda i nemoć, dolazi do toga da se pravda traži na ulici.

„To je ono što nije dobro. Uvek smo pozivali da se pravda traži od institucija, ali problem je kada one horonično u jednom dužem vremenskom periodu ne rade svoj posao“, rekla je Savović u emisiji Direktno na N1.

Kako je podsetila, na zahtev da se dostave podaci koliko je lica upisano u birački spisak nismo dobili odgovor od MUP, pojavljivali su se falsifikovani potpisi, ali ni tu nismo dobili epilog.

Na sam dan izbora imali smo slike i snimke davanja novca, autobusa.. ni tada nismo imali reakciju ili bar „proverićemo“, istakla je tužiteljka.

Prema njenim rečima, tužilaštvo je dužno da reaguje po službenoj dužnosti za sve sporne situacije u vezi sa izborima.

„Da, proverićemo, izaćićemo na teren, to je bilo najmanje što je trebalo da se uradi“, istala je ona navodeći da je to nešto što je javnost želela da zna brzo i pre izbora.

Postoji, kaže Bojana Savović, devet krivičnih dela iz ovog spektra svrstanih u jednoj glavi KZ.

Kako je navela, videli smo veliki broj spornih situacija u vezi sa primanjem i davanjem novca, slike i snimke, i tužilaštva su trebalo da kažu „proverićemo navode“.

Međutim, tužilaštvo je istog dana izašlo sa saopštenjem da nije izvršeno nijedno krivično delo iz tog spektra. Nemoguće je da se legitimisanje lica, tablica, kompletne provere izvrše u istom danu, istakla je Savović.

Komantarišući nedavni intervjuu glavnog tužioca Višeg javnog tužilaštva Nenada Stefanovića koji je rekao da je vladavina prava u Srbiji na najvišem nivou, Bojana Savović kaže da ne zna kome je taj intervjuu namenjen i upućen.

Sasvim surotno, kako kaže, imamo svetske pokazatelje kao što je Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC), prema kojem je Srbija treća u Evropi po Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu.

„Ispred Srbije su samo Ukrajina i Rusija“, precizirala je ona navodeći da se kao parametar uzima rasprostranjenost organizovanog kriminala i način na koji institucije reaguju.

Ona je podsetila i na indeks korupcije prema Transparensi Internešenal prema kom je Srbija u 2022. pala za dva mesta u odnosu na 2021. godinu.

To je, kako je tužiteljka kazala, rezultat kontinuiranog slabljenja vladavine prava i jačanja autokratije.

Poruke mladih da ne veruju više institucijama, Savović vidi kao opasan pokazatelj koji govori da je osećaj građana da nemaju kome da se obrate u opštini, katastru, sudu..

„Osećaj da vam za svaku i najmanji sitnicu treba veza frustrira svakog građanina“, ocenila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari