Ko je Stefan Šenah - šef posmatračke misije koji je na izborima u Srbiji video šokantne stvari? 1Printsrkin N1

Stefan Šenah, austrijski političar, prvi je iskoračio u javnost, domaću i međunarodnu, sa zaključkom da je na izborima u Srbiji 17. decembra, u svojstvu posmatrača, video šokantne stvari.

Šenah nije govorio detaljno, pomenuvši samo glasačke listiće iz kopirnice, niti je navodio od koga ih je i gde tačno dobio, ali je tim istupom i te kako uticao da to što opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja traži preispitivanje izbora, dobije na težini.

Dostupna biografija Stefana Šenaha na nemačkom jeziku je bogata politčkim funkcijama i aktivnostima, dugi niz godina prisutan je u političkom životu.

Član je austrijske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope od 2011. godine, a poslanik od 2010.

Navodi se da je rođen 1956. u pokrajini Tirol, da je poslanik u saveznom veću Bundestaga ispred Socijaldemokratske partija Austrije.

Završio je trgovačku školu u Tirolu, i Akademiju za vaspitače i pedagogiju, pominje se da se bavio društvenim radom sa katoličkom omladinom u Beču, i da je bio u Austrijskom omladinskom savetu za razvojnu pomoć 1978-1979.

Navodi se i da je bio predavač na raznim institucijama, trener za retoriku, komunikaciju i tehnike prezentacije, portparol Zelenog kluba u parlamentu, direktor mesečnog časopisa EPN, i da je kao novinar radio za više listova, među njima i za Der Standard, a bio je i član Upravnog odbora medijskog servisa ORF.

Bio je izvestilac Saveta Evrope o „prljavom novcu”, „mladim u pritvoru”, „ilegalnioj trgovini kulturnom baštinom” od 2014.

Učestvovao je u misijama za posmatranje izbora Saveta Evrope i OEBS-a u Rusiji, Jermeniji, Gruziji, Azerbejdžanu, Maroku, Bosni, Srbiji, Turskoj, Makedoniji, Ukrajini, Gruziji, Moldaviji, Kirgistanu, počev od 2002.

Pretraga Interneta u Srbiji ga „prepoznaje“ i po tome što se obratio 2020. na svečnastosti Gradske kuće u Kikindi, gde je održana svečana ceremonija dodele “Plakete časti“ koju je Kikinda dobila od PS SE.

Uključio se on lajn u događaj i na taj način zvanično uručio plaketu tadašnjem predsedniku opštine Nikoli Lukaču.

Cenim evropsku posvećenost u vašem gradu, cenim vaš trud koji ulažete kao i poštovanje različitih nacionalnosti koja se vidi u Kikindi što je takođe veoma lepo, rekao je tada Šenah, a Lukač je u odgovoru pomenuo i zasluge Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, za razvoj Kikinde.

Šenah je od 15. do 18. decembra predvodio delegaciju od 23 člana PS SE, koja je, prema saopštenju, imala sastanke sa predstavnicima srpskih partija, RIK-a, civilnog društva i medija, i koja je učestovala u izveštaju o izborima u Srbiji objavljenom 20. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari