“Bolje badnjak da kupim na pijaci za 100 dinara, nego da me inspekcija juri kao da sam isekao kubik drva”: Badnji dan na zaječarskoj pijaci 1Foto: M. S. / Danas

“Ideš da kupiš ribu”, pita čovek svog komšiju u Zaječaru na ulici blizu pijace. “Ma idem da kupim kokošku, kakva riba. Ja ne postim. Znaš onu staru izreku da od dobrog jela nema zla dela”, odgovara on.

A, nešto malo dalje od njih, Branislav Stojkovski radosno širi ruke i maše badnjakom u trenutku kad je ugledao ekipu Danasa.

“Malo sam poranio, da uberem badnjak”, kaže on uz osmeh.

Na naše pitanje kakav je to ubran badnjak ako izgleda kao kupovni sa postoljem, on kaže:

“Eeee, dok sam bio mlad, svako jutro sam bio u šumi. Isečemo badnjak, popijemo po jednu, pa polako kući. Prošle godine sam poslednji put išao po badnjak. Star sam već, a i bolje da kupim na pijaci za 100 dinara, nego da me inspekcija juri kao da sam isekao kubik drva”, priča naš sagovornik.

“Bolje badnjak da kupim na pijaci za 100 dinara, nego da me inspekcija juri kao da sam isekao kubik drva”: Badnji dan na zaječarskoj pijaci 2
Foto: M. S. / Danas

Baka Grozdana Rančić  tu u blizini već danima sa svojim sinom prodaje badnjake.

“Namučila sam se da uberem ove badnjake, da malo zaradim da sin i ja kupimo nešto za Božić”, objašava naša sagovornica. Na zaječarskoj pijaci svuda su badnjaci i dekoracija. Manje je građana nego ranijih dana.

 

Slađane Mitić kaže da će praznike proslaviti sa decom i unukama. To je kod njih tradicija.

“Za večeras sam pripremila pasulj – tavče, ribu, pitu sa jabukama i pečenu tikvu. Za sutra će biti neko meso, najverovatnije prasetina, ali i sarma”, ističe ona za Danas.

“Bolje badnjak da kupim na pijaci za 100 dinara, nego da me inspekcija juri kao da sam isekao kubik drva”: Badnji dan na zaječarskoj pijaci 3
Foto: M. S. / Danas

“Što naplaćujete badnjak. Pa pogledajte koliko je sati. Ajde, poklanjajte malo”, pita Zaječarac baku, a ona odgovara “da se mučila danima da to nabere, i da ne poklanja, već samo prodaje”.

Čovek uz osmeh pruža ruku baki i kaže:

“Šalim se malo. Svaki trud i rad treba da se naplati. Evo 200 dinara za badnjak”.

Kupuju potrepštine na pijaci i Ivan Simić i Maja Nikolić. Kažu za Danas da će ovaj dan postiti i da se spremaju za svečanu večeru, a sutra je na meniju je prasetina.

“Za večeras pržena riba i pasulj. Imaćemo skromnu porodičnu večeru. Za sutra samo meso i sarme. Šta više od toga”, kaže Simić.

Slađana Veličković koja se tu našla dodaje da se za Božić priprema prasetina i sarma, dok će danas jesti samo posna jela.

“Bolje badnjak da kupim na pijaci za 100 dinara, nego da me inspekcija juri kao da sam isekao kubik drva”: Badnji dan na zaječarskoj pijaci 4
Foto: M. S. / Danas

“Obavezno će večeras na trpezi biti pečena tikva, suve šljive, smokve, urme, presna pogača i riba. Možda se još nečeg doseti moja mama”, uz osmeh kaže Slađana.

Bosa Milojčić, dugodišnji prodavac na pijaci, poziva ekipu Danasa da kupi suve šljive.

“Ajde, dođi, još malo pa nestalo”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari