Baka Stoja, Novi PazarFotografija: Senko Župljanin

Novi Pazar je u celoj Srbiji poznat po humanosti. I po tome da građani daju novac i lokalnim prosjacima, ali i podržavaju ljude koji se na bilo koji način trude da pošteno dođu do svog dinara.

Upravo to saznanje podstaklo je Stoju Patričević (64) da, umesto u svom rodnom gradu Raški, dolazi pijačnim danima u Novi Pazar i prodaje svoje domaće proizvode.

Ona Novopazarcima nudi med, ajvar, slatko, domaće sokove, kao i ručno rađene vunene čarape, prsluke i još mnogo toga. Baka Stoja, kako je svi zovu, često je u pešačkoj zoni, gde prodaje svoju robu, ali može da se vidi i u novopazarskim kafićima gde čarape, med i ostale proizvode nudi zainteresovanima takoreći „na noge“.

– Muž mi je penzioner. Jedan sin živi sa nama i radi kod privatnika. Drugi je oženjen, ima svoju porodicu. Ja nikada nisam radila, pa sada na ovaj način pokušavam da doprinesem kućnom budžetu i olakšam ove staračke dane. Sve voće u mojim sokovima i slatku je domaće, iz bašte koju sama održavam – priča za Danas baka Stoja.

Slatko i med ona ceni od 1.000 do 1.200 dinara, dok su čarapice od 300 do 600 dinara. Cene su za nekoga simbolične, dok su za druge te baka Stojine „đakonije“ skupe.

– Svi me pitaju da li mi je naporno da spremam proizvode, pletem i putujem u Novi Pazar autobusom, a ja se samo nasmejem, jer smatram da je bolje da radim nešto, dok me još služe noge i ruke, nego da tražim bilo čiju pomoć. Ovako imam svoje pare, koje sam stekla poštenim radom i sa njima upotpunjujemo kućni budžet – iskrena je baka.

Novopazarci rado kupuju Stojine proizvide i, za sada, kako ona kaže, niko joj se nije žalio.  Ona nam otkriva da joj se mušterije vraćaju.

Kada smo je pitali zašto ne prodaje svoje proizvode u Raški, već samo u Novom Pazaru, ona objašnjava:

– Raška je malo mesto, pokušala sam da tamo prodajem, ali promet je bio slab. Svako ima svoju radnju i gleda svoj posao. Novi Pazar je poznat po tome da ceni i prepozna nečiji rad, pa zato tu prodajem i obično sve što ponesem, to i prodam.

Ostavili smo baka Stoju na šetalištu. Čim smo se udaljili, već su joj prišle nove mušterije.

Ona ih je nasmejana dočekala.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari