Radnici Preduzeća za puteve iz Niša ovih dana uveliko rade na asfaltiranju puta od Brloga do Dojkinaca, sela na Staroj planini u dužini pet i po kilometara. Pre četiri godine je asfaltiran put od Visočke Ržane do Brloga. Asfaltiranjem ovih puteva stvaraju se uslovi za otvaranje Stare planine za turiste i investitore. Vrednost ovih radova je od 120.000 do 150.000 evra, a novac je obezbeđen od Ministarstva za infrastrukturu.

– Pre četiri godine zahvaljujući sredstvima tadašnjeg Ministarstva turizma asfaltirali smo put od Visočke Ržane do Brloga u dužini od pet kilometara, a ostala je ova deonica. Ova deonica puta je od velikog značaja, pogotovu za investitore i buduća ulaganja na Staroj planini i razvoj turizma. Put povezuje sela gornjeg Visoka i time se stvaraju uslovi za život ljudi u njima. Ujedno se stvaraju uslovi i za otvaranje novih radnih mesta – kaže direktor Fonda za građevinsko zemljište Momčilo Antić. Prema rečima člana Opštinskog veća Vidojka Panajotovića, izgradnja putne infrastukture je veoma važna i da je cilj lokalne samouprave da se Stara planina otvori za razvoj turizma.

– Ona je za sada neiskorišćena jer nema puteva. Uspećemo da je otvorimo samo ako na njoj izgradimo puteve i obezbedimo svu ostalu infrastrukturu. Onda će doći investitori i turisti. Za nekoliko meseci očekujemo radove i na ‘’Jabučkom ravništu’’ – kaže Panajotović, dodajući da će se radovi na izgradnji infrastrukture u opštini nastaviti i iduće godine.

Antić i Panajotović posle asfaltiranja ove deonice, najavljuju i početak radova na asfaltiranju puta od Koprivštičkog krsta ka Belskom mostu u dužini od šest kilometara i selima u srednjem Visoku Stare planine.

– Vrednost te investicije je oko 300.000 evra. To je prva faza. Planiramo da asfaltnim putem povežemo sela kraj Zavojskog jezera – Gostušu i Paklešticu i da od nekadašnje Lukanje asfaltiramo put do ‘’Mramora’’, buduće turističke destinacije. Put do Dojkinaca i ovaj put do sela pored Zavojskog jezera su veoma značajni ako želimo da otvorimo Staru planinu za turiste i potencijalne investitore – kaže Antić.

Meštani Dojkinaca i Brloga s kojima smo razgovarali kažu da je ovaj put za njih od velikog značaja.

– Moći ćemo lakše da idemo do grada i da naša deca češće dolaze u selo – kaže Anđel Minić iz Dojkinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari