Borac za moderno i napredno društvo 1

Vojvođanski klub, Zavičajni klub Mokrinčana u Novom Sadu, Vojvođanska politikološka asocijacija i Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ juče su organizovali polaganje cveća na spomenik Vasi Stajiću u Novom Sadu povodom godišnjice i njegovog rođenja i smrti.

Na jučerašnji dan se navršilo 139 godina od rođenja Vase Stajića i 70 godina od njegove smrti, a okupljenima se, nakon pozdrava prisutnima dr Branislave Kostić, predsednice Vojvođanskog kluba, obratio prof. dr Miroslav Ilić, član Predsedništva Vojvođanskog kluba, koji je građane podsetio na veliki značaj koji Vasa Stajić ima za istoriju Novog Sada. Ilić je podsetio i na to da je Vasa Stajić bio „borac protiv, ne samo monarhističkog feudalizma, nego borac za moderno, napredno društvo, socijalne pravde, on ateista, duboko uveren o bliskoj mogućnosti ostvarenja svojih ideala o jednom, jugoslovenskom narodu“.

– Ubrzo će uslediti razočarenja. Narastajuće nacionalističke tenzije razdiraće i onako opljačkanu Vojvodinu, koja postaje plenom centralističke države. U članku „Dole s šovinizmom“ 1920. godine Vasa Stajić će napisati sledeće: „Nevaljalci su oni koji Vojvodinu krste srpskom, a rade na tome da ona bude izgubljena… Jer jedno je jasno: nisu Mađari Vojvodinu izgubili zato što bi ona bila srpska, nego zato što su bili vitezi grube sile, te odricali pravdu mnogim narodima Vojvodine… Vojvodina će prema tome biti konačno naša, ne od dana potpisa mira u Trijanonu, nego od onog dana kada mi prezremo sve preživele nacionalističke fraze, kad nađemo način da zadovoljimo raznorodno stanovništvo Vojvodine… kad mu ostavimo mogućnost poistovećivanja sa Evropom, a ne sa Balkanom, kad mu u prvom poistovećivanju budemo mi prednjačili. … Ne, gospodo šovinisti, srbijanski karakter administracije, nego evropski karakter celokupnog našeg života…“, podsetio je Ilić na reči Vase Stajića.

Prisutnima su se obratili i Zoran Obradović iz Zavičajnog kluba Mokrinčana u Novom Sadu, kao i Dragomir Jankov iz Predsedništva Vojvođanskog kluba koji se direktno obratio Vasi Stajiću jer ima za njega „jednu dobru i dve loše vesti“. Dobra je ta “da je tvoj Novi Sad izabran za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine”, a loše vesti su “da je srušena zgrada u centru grada, koja nije bila samo pod zaštitom zbog izuzetne arhitektonske i umetničke vrednosti već je predstavljala i poslednji simbol postojanja Jermenske zajednice u Novom Sadu, kao i činjenica da su potpuno uništene trščare u gradu“.

Učesnici spomena

Pozivu organizatora su se odazvali i Jovan Dejanović, bivši gradonačelnik Novog Sada, Aleksandar Jovanović iz LSV, Miroslav Vasin – predsednik pokrajinskog odbora DS, Aleksandar Odžić – predsednik Vojvođanske partije, predsednik političkog saveta IV vojvođanske konvencije Živan Berisavljević, predstavnici Saveza antifašista Srbije – Novi Sad, Humanitarno društvo „Panonija“, Vojvođanski građanski centar, Humanitarni centar za integraciju i toleranciju, Humanitarna organizacija „Naša ravnica“ i delegacija đaka iz Osnovne škole „Vasa Stajić“, koja je i prva položila cveće na spomenik Vasi Stajiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari