Borivoje Borović: Narodne patrole nasleđuju Belivukovu grupu 1foto FoNet Aleksandar Barda

– To što rade takozvane Narodne patrole, po mom mišljenju rade u dogovoru s vlastima, i oni predstavljaju neke nove grupe koje treba da zameni kriminalnu grupu Veljka Belivuka, kaže za Danas advokat Borivoje Borović, komentarišući poslednje navodno “građansko hapšenje” te grupe čiji je snimak obišao društvene mreže.

Borović smatra da su to grupe koje “treba građanima da uteraju strah”.

– Aktuelna vlast sve vreme ima ambiciju da upravlja nekim parapolicijskim snagama i to je taj manir Srpske radikalne stranke, koja je svojevremeno poslala na front parapolicijske i paravojne snage koje su učinile velike zločine, koje smo mi kao država Srbija skupo platili. Da je ovo normalna država, oni bi bili automatski pohapšeni, smatra Borović.

On objašnjava da kada su nekome ugroženi život i bezbednost, a neko vrši krivično delo, to je situacija u kojoj bi prisutni građani mogli da reaguju i izvrše građansko hapšenje.

– Na primer, kada pedofila zateknu u situaciji kada ugrožava zdravlje i bezbednost nekog deteta, i građani ga zadrže, to je u redu. Sve ovo što se sada radi, nema veze sa građanskim hapšenjem. To su mladi fašisti, koji imaju jednu jedinu svrhu, da uz odobrtenje vlasti, prostio zaplaše narod. Ako se njihovo delovanje hitno ne spreči, imaćemo velike probleme jer će se to oteti kontroli. A siguran sam da oni to ne rade besplatno, već su motivisani ili nekim poslovima ili ih tretiraju kao zaposlene, navodi Borović i zaključuje da je “apsolutno siguran” da je sve što rade narodne patrole protivzakonito i “da se mora reagovati sa svih strana”.

Podsetimo, Grupa koja sebe naziva Narodne patrole, i koja je već nekoliko godina aktivna i u Beogradu ali i u Vojvodini, posebno pažnje posvećivala je “proterivanju” migranata, a poslednje nedelje je najavila akcije “građanskih hapšenja”, kada je i društvenim mrežama prošao snimak “hapšenja” navodnog džeparoša.

Nakon snimka, građani nisu saznali šta se dalje dogodilo sa “uhapšenim” čovekom sa snimka, ni da li je on predat policiji, kao ni da li je bilo još ovakvih “akcija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari