Boru potrebni strateški dokumenti za kvalitetnije upravljanje bezbednošću saobraćaja 1Foto: Igor Velić

Podatak da je oko polovine povređenih i smrtno stradalih u minulih pet godina u Boru iz kategorije ranjivih učesnika u saobraćaju za strukovno udruženje “Sigurne staze” iz Bora je više nego siguran znak da grad Bor treba da primeni mere i uredi saobraćaj u gradu kako bi bio što bezbedniji za sve učesnike u saobraćaju, a naročito za ranjive kategorije učesnika u saobraćaju. Zato su pre nešto više od godinu dana pokrenuli projekat „Kreći se održivo – Bor na dva točka“, čiji rezultat je set mera koje je potrebno primeniti u Boru.

U periodu od 2017. do 2021. god. na teritoriji grada Bora dogodile su se 634 saobraćajne nezgode u kojima je 11 lica izgubilo život, dok je 419 povređeno.

Statistički podaci za ovaj period pokazuju da je oko 50 odsto poginulih i povređenih pripadaju grupi ranjivih učesnika u saobraćaju, saznaje Danas od master inženjera saobraćaja Igora Velića iz borskog udruženja “Sigurne staze”.

– U poslednjih pet godina smrtno je stradalo pet pešaka, 77 je povređeno, smrtno je stradalo jedno dete, a 30 povređeno. I jedan biciklista je poginuo, a devet je bilo povređeno. Svi oni su u grupi ranjivih učesnika u saobraćaju. Kako bi se povećala bezbednost potrebno je izmeni set javnih politika – rekao je za Danas Igor Velić.

Boru potrebni strateški dokumenti za kvalitetnije upravljanje bezbednošću saobraćaja 2
Foto: Igor Velić

Naš sagovornik kaže da Grad Bor nema Plan održive urbane mobilnosti, kao ni Staretigiju za bezbednost saobraćaja, a da su “Sigurne staze” kroz upravo završeni projekat „Kreći se održivo – Bor na dva točka“ predložile set mera koje treba primeniti u Boru kako bi kvalitetnije upravljalo bezbednošću u saobraćaju, a koje se nalaze na platformi bicibor.

– Izrada starteških dokumenata je u interesu svih nas koji živimo u Boru, da deca, pešaci, biciklisti, starija lica budu bezbedni u saobraćaju i mi smo predali inicijativu da naš grad dobije ove strateške dokumente – ističe Velić.

Kada su u pitanju predložene mere, Igor Velić kaže da se odnose na tehničko regulisanje saobraćaja što se odnosi na dizajn ulica jer ulica nije namenjena samo za kretanje motornih vozila.

– U Boru imamo četiri naselja u kojima nema trotoara, pa se i pešaci kreću kolovozom i to su ulice gde treba da budu Zone 30. Setom mera predviđeno je i tehničko regulisanje saobraćaja u zoni škole, vrtića, parkova i predškolskih ustanova, gde bi takođe trebalo da budu Zone 30, zone usporenog saobraćaja, a tamo gde u objekti visoke atrakcije sadržaj treba da bude prilagođen pešacima, osobama sa invaliditetom i deci – objašnjava Igor Velić, dodajući da i za bicikliste treba obezbediti odgovarajuću infrastrukturu jer oni najčešće stradaju zbog njenog nedostatka.

Kroz projekat koji je trajao nešto duže od godinu dana je pored ostalog štampana edukativna brošura “Kreći se održivo-Bor na dva točka” posvećena osnovnim pravilima saobraćaja za bicikliste, održano više tribina i edukativnih radionica,  kao i istraživanje “Analiza stavova građana Bora o bezbednom učešću biciklista u saobraćaju na teritoriji grada Bora sa ocenom stanja bezbednosti”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari