Kompanija Boš počeće u julu prvu fazu gradnje fabrike automobilskih sistema brisača u Pećincima, a proizvodnja bi trebalo da krene već početkom 2014, najavljuje generalna direktorka firme Robert Boš Srbija, Jovanka Jovanović.


– Ukupna vrednost projekta je 70 miliona evra i sa takvom investicijom kompanija Boš će biti svrstana među pet najvećih nemačkih investitora u Srbiji – istakla je direktorka Jovanović.

Jovanovićeva je iznela da će prvo biti otvoreni infrastrukturni radovi na samoj lokaciji, a nakon toga i građevinski radovi na 22.000 metara kvadratnih, prvenstveno proizvodnih kapaciteta, ali i kancelarija.

Prema Jovanovićevoj, planirano je da prva faza građevinskih radova bude završe za približno godinu dana.

– Probna proizvodnja će krenuti u poslednjem kvartalu 2013, a početak proizvodnje u januaru 2014. i tada će biti zaposleno između 60 i 70 radnika – navela je Jovanović.

Jovanović je dodala da bi druga faza izgradnje trebalo da počne 2016. i tada se planira proširenje proizvodnih kapaciteta na nivo od 40.000 metara kvadratnih. Jovanovićeva je navela da bi kompletna investicija trebalo da bude zaokružena 2019. i tada će biti zaposleno 620 ljudi.

Iako je početak realizacije projekta prvobitno bio najavljen za mart, Jovanović kaže da nije došlo do kašnjenja.

– U pitanju je izuzetno velika i ozbilja investicija. Na ovom projektu radimo u kontinuitetu već godinu i po do dve, a počeli smo odabirom lokacije gde ćemo krenuti sa proizvodnjom, tako da ne mislim da je došlo do nekog kašnjenja – dodala je ona. Jovanovićeva je kazala da Boš neće odustati od izgradnje fabrike automobilskih sistema brisača u Pećincima i da ekonomska kriza neće uticati na početak realizacije ovog projekta.

– Kriza je počela još krajem 2007, 2008. na svetskom i evropskom nivou, a nažalost svedoci smo da je i dalje ona prisutna u Evropi – navela je Jovanović.

Jovanović je istakla da se kupci ovih proizvoda nalaze u zemljama zapadne Evrope, dodavši da kompletna proizvodnja ide u izvoz .

– Kupci su iz oblasti automobilske industrije i pogon u Srbiji se otvara zbog njihove dodatne potražnje – objasnila je Jovanovićeva.

Kada je kompanija pre više od godinu dana počela pažljivo da razmatra gde bi mogla da krene sa novim proizvodnim pogonom, u obzir su uzete zemlje centralne i istočne Evrope, a naročito zemlje u okruženju – navela je Jovanović.

Zašto Srbija

– Za Srbiju smo se opredelili zbog dobre infrastrukture i dostupnosti kvalifikovane radne snage na prvom mestu, ali i mogućnost saradnje sa univerzitetima i srednjim školama kada je reč o obučavanju kadrova koji će biti zaposleni u novom pogonu – zaključila je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari