Bošnjačko nacionalno veće obeležava 11. maj - Dan bošnjačke nacionalne zastave 1Foto: bnv

Bošnjačko nacionalno veće (BNV), sutra, počinje nizom manifestacija da obeležava 11. Maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Tradicionalno, sutra u podne, na jarbol, ispred sedišta te institucije u Novom Pazaru, biće podignuta bošnjačka zastava.

U BNV će biti otvorena izložba radova i uručene nagrade pobednicima Likovnog konkursa „Boje moje zastave“.

U ponedeljak, 15.maja, u prijepoljskom Domu kulture biće promovisana knjiga „Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku“, autora Hivza Gološa, istoričara iz Novog Pazara.

Povodom ovog nacionalnog praznika Bošnjaka, čestitku sunarodnicima uputila je predsednica BNV Misala Pramenković.

Ocenila je da je „ovo jedan od najznačajnijih i najradosnijih nacionalnih praznika“ i da iz godine u godinu podseća Bošnjake da je neophodno da svi stanu ispod te zastave.

-Budimo ponosni na našu tegobnu prošlost i budimo odgovorni prema budućnosti. Naš resurs su mlade generacije kojima smo dužni obezbediti zdrav ambijent, u kome će stasavati svesni svojih vrednosti i posebnosti, u bogatstvu različitosti ostalih naroda – poručila je Pramenković.

Dan bošnjačke nacionalne zastave – 11. Maj, BNV je ustanovilo u znak sećanja na dan 1990.godine, kada je u Novom Pazaru, osnovano Muslimansko nacionalno veće Sandžaka (MNVS), koje je kasnije preimenovano u BNV.

Tada su, njegovi osnivači, govorili da je to Vlada Sandžaka. Više od tri decenije Veće su kontrolisali i njim rukovodili Sulejman Ugljanin i kadrovi iz njegove SDA Sandžaka.

Ovaj dan je neradni u sandžačkim opštinama.

Javnim institucijama, iz BNV, je upućen poziv da na svojim zgradama istaknu bošnjačke zastave, a prvi put pozvani su i pripadnici bošnjačke zajednice da nacionalnu zastavu istaknu na svojim kućama.

Osim, Dana bošnjačke nacionalne zastave, koji se obeležava od 2005.godine, BNV je ustanovilo još dva nacionalna praznika, 20.novembar Dan Sandžaka i 11.jul – Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari