Božo Prelević o novom odeljenju za hapšenje: „Vraćanje oružanih jedinica u BIA je regresiranje nekadašnje JSO“ 1foto FoNet Milica Vučković

Nakon što je poslednjom sistematizacijom letos formirana nova – Deveta uprava za hapšenje, koju je u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) sprovodio bivši direktor Aleksandar Vulin, advokat Božo Prelević u razgovoru za Nova.rs ističe da je odluka o vraćanju oružanih jedinica u Bezbednosno-informativnu agenciju regresiranje nekadašne Jedinice za specijalne operacije (JSO).

Ugledni beogradski advokat, Božo Prelević, koji je 2000. godine bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije i koji je je dobro upućen u dešavanja tokom devedesetih i početkom 2000-tih u Srbiji, u razgovoru za Nova.rs daje svoje viđenje o tome šta znači odluka o vraćanju oružanih jedinica u BIA.

„Kao ministar sam uradio sve da se Jedinica za specijalne operacije (JSO) i oružje izbaci iz nekadašnje Državne bezbednosti (DB). Vraćanje oružanih jedinica je regresiranje, što je veliki korak unazad. Još veći korak unazad je kada pravite borbenu jedinicu od navijača i batinaša, što je još šest milja koraka unazad. Mislim da, ako razdragani građani priželjkuju tu vrstu policijske sile, imaju mogućnost da za to glasaju u decembru – ako to njima prija, onda je to legitimno“, kaže Prelević za Nova.rs..

Nekadašnji ministar policije na pitanje koja je svrha Devete uprave odgovara da je svrha ista kao i kod uvođenje JSO devedesetih godina.

„Nije u Titovom DB-u bio JSO, to je ista ona pamet koja sahranjuje Srbiju od 1987. godine. I onda i sada su uvodili oružje u DB, pod izgovorom da ih to čini operativno moćnijim, a u suštini je da se od sofisticirane obaveštajne službe pravi nešto što je vrlo blisko političkoj policiji. Ako me pitate čemu to služi, služi da bije nepodobne. Čemu služi pendrek? Pendrekom se ne piše. Oružjem se puca. Nema nikakvog razloga da bilo koja oružana jedinica bude u okviru BIA, niti da oni nekoga hapse. Zaposleni u BIA toliko imaju posla, da njima to ne treba. To je i za njih katastrofa, kao i za građane. To jedino treba onome kome će poslužiti kao sredstvo, odnosno političarima koji to uvode. Mi sada govorimo o uvođenju pendreka i pištolja. Šta je sledeće? Uvođenje automatskog oružja i tenkova?“, kaže advokat Prelević i dodaje da njega formiranje nove uprave ne čudi.

„Ovo je očekivano, na neki način i zasluženo, jer većina građana nije zainteresovana za dešavanja u državi. Tu je centralni problem. Građani očigledno ne žele nezavisne medije i nezavisno sudstvo. Pa u toj jedinici neće biti ni inspektora Dušana Mitić, ni Slobodana Milenkovića, za njih tamo neće biti mesta. Tu se lomi država. Šta će Vulin na tom mestu? On je ideološki izrastao 90-ih godina, on je ideološki obojen tada. On je u BIA kao i mnogi drugi, doneo nazad devedesete godine. Mi smo 2000. godine donosili neke savremene standarde i potrebe civilizovanih društava, ali ako se građanima više sviđaju Vulinove metode, onda to i zaslužuju. Vulin bira vlast, jer da nemaju vetar u leđa za takve stvari, ne bi to ni radlili. Da to njih politički košta, oni to ne bi ni radili. To je regresiranje u svakom segmentu. Ukoliko oni žele u Evropu sa uvođenjem te jedinice, neće daleko stići. Međutim, ukoliko težimo ka Kini, mislim da bi uvođenje ove uprave naišlo na veliko odobravanje u Severnoj Koreji“, zaključuje Prelević.

Podsetimo, kako je Nova.rs pisala, Deveta uprava je formirana krajem leta, ali nije poznato iz kojih razloga, kao ni šta će biti zaduženja zaposlenih.

„Ova uprava broji oko 30. pripadnika, to su uglavnom ljudi iz Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), a hapšenje se odnosi samo na nadležnost Bezbednosno-informativne agencije koja zakonom predviđa poslove koji se odnose na zaštitu bezbednosti Republike Srbije i otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavom utvrđenog poretka Republike Srbije“, naveo je ranije izvor Nove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari