"Vučić stalno govori o ivici nekog rata": Božo Prelević o iznenadnoj sednici Saveta nacionalne bezbednosti 1foto FoNet Milica Vučković

Povodom iznenadne sednice Saveta nacionalne bezbednosti, održanoj zbog terorističkog napada u Moskvi, advokat Božo Prelević ističe da je jako teško odvojiti šta je u Srbiji istina, a šta medijska zloupotreba, a posebno mu je interesantno što smo mi jedina zemlja u regionu koja je reagovala na ovaj način.

Prelević navodi da je verovatno neophodno pojačati međunarodnu saradnju u oblasti obaveštavanja o mogućim napadima terorista, a da nije siguran da li postoji neki veći problem, o kojem Aleksandar Vučić stalno govori.

– On stalno govori o ivici nekog rata, o dodatnom komplikovanju. Teško mi je da procenim da li je ova sednica bila neophodna jer nemam informacije o stepenu bezbednosti u Srbiji, kaže Prelević.

Povećanje prisutnosti političkih jedinica u tržnim centrima može biti i samo dizanje panike, ali i opravdana predostrožnost, problem je, kako kaže Prelević, što mi nemamo nikakve informacije o situaciji u našoj državi. Ipak, brzina kojom je sednica zakazana njemu deluje kao da smo potencijalno ugroženi,

– Ili smo ugroženi ili je to narativ da će oni svi nas da zaštite. Mogla bi to biti homogenizacija „ugrožene nacije“, a veliko je pitanje koliko je ugrožena. Ako jeste postavlja se pitanje čemu uopšte sednica Saveta bezbednosti, a ako nije onda čemu prisustva većeg broja policije na velikim događajima. Ni za to nije potrebna sednica, to je svakodnevni posao Ministarstva za unutrašnje poslove, navodi Prelević.

Nakon sednice Saveta Bezbednosti ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić naveo je da nema neposrednih saznanja da se u Srbiji sprema teroristički akt, te da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna. Govoreći o terorističkom napadu u Moskvi rekao je da među građanima koji su poginuli nema naših državljana.

– Među građanima koji su poginuli nema naših državljanja, postoji samo informacija da je jedan naš državljanin bio prisutan tokom terorističkog napada, ali nije na listi povređenih. To ne znači da ih neće biti, sa obzirom da broj poginulih u Moskvi neprestano raste, rekao je Dačić.

Podsećamo, najmanje 93 ljudi je poginulo, a više od 100 je ranjeno u oružanom napadu na koncertnu salu u Krasnogorsku, predgrađu Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari