Božović: Srbijom u kratkom razmaku vladali opasni demagozi - Milošević i Vučić 1Foto: Stanislav Milojković

Pisac i izdavač Gojko Božović ocenio je da se Srbija još „nije oporavila od posledica Miloševićeve vladavine“ i da će „sa posledicama Vučićeve lične vlasti živeti dugo godina, pošto njegova vlast mine“.

Božović je u intervjuu portalu Al Džazira rekao da je Srbija, u relativno kratkom vremenu, pala u šake „dvojici opasnih demagoga, kakvi su Slobodan Milošević i Aleksandar Vučić“.

„Kada jedno društvo u rasponu od dvadesetak godina pada šaka dvojici tako opasnih demagoga, spremnih da za održanje lične vlasti učine šta je potrebno, onda to govori kako o nepovoljnim okolnostima, tako i o nedovoljnoj otpornosti društva na takve izazove“, rekao je Božović.

Kaže da u jednom delu društva postoji „volja za čvrstom rukom“, a u drugom „narcistička samodovoljnost i vera da se nalazi iznad situacije i društvenih problema“.

„Srbija je siromašno društvo, a u siromašnim društvima autoritarne vlasti se lakše trpe, kao što je i mogućnost ucene i prisile mnogo veća“, rekao je Božović, dodajući da je Srbija „duboko podeljeno društvo, u kojem ne postoji načelna saglasnost ni oko jednog važnijeg pitanja“.

Božović je rekao da je Milošević devedesetih, međutim, imao „neuporedivo veći otpor iz intelektualnih i akademskih krugova“ nego što ih Vučić ima danas.

„Vučić u ovom trenutku nema takav otpor protiv sebe, iako je već osam godina na vlasti. Do 2016. godine ozbiljnog otpora Vučiću jedva da je i bilo. Postoji više razloga zbog čega je tako, od ekonomskih do političkih, ali mislim da je ključni razlog to što srpsko društvo u ovom trenutku sva rešenja za svoje probleme vidi negde izvan sebe“, rekao je Božović.

Božović je rekao da danas u javnosti „nema tako jasno povučene granice između demokratskih snaga i Vučićevog režima“, kao što je bilo devedesetih.

„Značajan deo društva koji je protiv važnih elemenata Vučićeve vlasti i politike ili protiv te vlasti i politike u celini ne učestvuju u političkoj borbi protiv režima zbog toga što veruje da bi se tako suprotstavili interesima Evropske unije ili pak Rusije“, smatra Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari