Brajović najavio poseban zakon o Tanjugu 1Foto: Medija centar

Pitanja Večernjih novosti, Politke i Tanjuga se moraju brzo rešavati, izjavio je danas za RTS drћavni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović i istakao da to ministartsvo smatra da bi trebalo doneti poseban zakon o Tanjugu, po kojem ta agencija ne bi iz budžeta mogla da bude subvencionisana za plate zaposlenih.

On je naglasio da Ministarstvo nastoji da stvori, „koliko god je moguće, ravnopravne uslove na tržištu“. Brajović je rekao da su Večernje novosti zapale u duboku krizu i ocenio da je to posledica loše saradnje Nadzornog odbora i menadžmenta. Brajović smatra da bi tralo izaći u susret zahtevima redakcije Večernjih novosti da Nadzorni odbor saopšti javnosti probleme s kojima se suočava kompanija i da bi menadžment trebalo da sarađuje sa Nadzornim odborom.

Prema njegovim rečima, uloga Ministarstva kulture i informisanja je posrednička i to su usluge dobre volje, jer je proces privatizacije kompanije Novosti u nadležnosti Ministarstva privrede. Brajović je rekao da tom Ministastvu obratio i u vezi sa privatizacijom Politike. On je objasnio da donošenje nove Medijske strategije zavisi od radne grupe i društvenih okolnosti i najavio da bi radna grupa mogla da počne da radi u junu i da je za taj posao potrebno više meseci.

Tek na jesen možemo govoriti o izradi nekog dokumenta, koji onda ide u javnu raspravu i dalju proceduru. Strategiju mora da usvoji i Vlada Srbije, istakaoje Brajović. On je dodao da postoji problem sa formiranjem radne grupe za izradu te strategije.

„Meni se pripisuje da sam odredio i zakovao radnu grupu. To nije tačno. Ja ću medijskoj koaliciji prepustiti, ako može da se dogovori, da se dogovori oko svog kandidata. Neki drugi kandidati su konsultovani i pristali da u tome učestvuju“, rekao je Brajović.

Povodom primedbi na njegov raиun da nije moguće donositi Medijsku strategiju i zakone koji se odnose na medije u isto vreme, Brajović uzvratio da „probni medijski zakoni“, doneti pre tri godine, nisu na dobar način regulisali medijsku sferu, pa bi neke stvari trebalo hitno popraviti, ne čekajući donošenje strategije.

„Ja sam o tome i upoznao medijsku koaliciju. Kad su o tome ragovarali, nije bilo zamerki, primedba, one su usledile kasnije“, napomenuo je Brajović.

Prema njegovoj oceni, kada je reč o lokalnim medijima, ne postoji nikakva obaveza lokalnih vlasti da raspisuju konkurse, niti kaznene odredbe ukoliko to ne rade, kao što ne postoji ni donji prag obaveznog izdvajanja novca za projektno sufinansiranje medija.

„I to su stvari koje bih interventno menjao, a nemaju nikakve veze sa strategijom“, rekao je Brajović. On je najavio da će Ministarstvo kulture i informisanja putem konkursa ove godine dodeliti novac medijima za projektno sufinansiranje četiri meseca ranije nego prethodne godine.

„Mi ćemo ove godine raspisati još jedan konkurs i sticajem tih okolnosti mediji sa pokrajinskog i republičkog nivoa će imati pola milijarde dinara više na raspolaganju“, rekao je Brajović i istakao da je urađeno i to da RTS ima obezbeđeno finasiranje za dve godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari