Branilac vozača Zorana Babića najavio mogućnost žalbe na presudu zbog nesreće u Doljevcu 1Foto: Danas

Advokat Slavoljub Milošević, branilac Dejana Stanojevića (37), vozača nekadašnjeg direktora „Koridora Srbije“ Zorana Babića, koga je niški Apelacioni sud nedavno pravosnažno osudio na četiri i po godine zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Stanika Gligorijević (52), a povređene četiri osobe, najavio je mogućnost podnošenja vanrednog pravnog leka na ovakvu sudsku odluku.

Porodica poginule Stanike, kojoj još preostaje samo postupak za naknadu štete, smatra ovakvu mogućnost osuđenog “sramnom”.

Apelacioni sud je u decembru prošle godine prvosnažno osudio Stanojevića za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, koje je izvršio tako što je 31. januara 2019. godine službenim automobilom “škoda superb” nedozvoljenom brzinom od 93 kilometra na sat udario u “opel astru”, koja je bila na kanalu ispred njega, usled čega se ona odbila i udarila u još jedno vozilo koje je napuštalo rampu.

Na suđenju je između ostalog prikazan snimak nadzornih kamera sa naplatne rampe, koji prikazuje situaciju u vreme nesreće, ali se on prekida na dva minuta, te se ne vidi ključni trenutak udara Babićevog službenog vozila u „opel astru“, odnosno ko je bio za volanom, što je pojačalo nezvanične sumnje da je službenim vozilom navodno upravljao Babić.

Osuđeni bi da podnese vanredni pravni lek, a porodici ostaje naknada štete 

„Postoji mogućnost podnošenja vanrednog pravnog leka na ovakvu presudu, a o vrsti pravnog leka odlučiću kada presudu budem dobio, očekujem je svakog trenutka. Ako je došlo do povrede materijalnog prava, podneću zahtev za zaštitu zakonitosti ili ću se obratiti Republičkom javnom tužiocu i zatražiti da on podnese pravni lek. Naravno, sve to će zavisiti od sadržaja presude, jer možda neće biti zakonskog osnova za podnošenje ovakvog zahteva. Zavisiće, svakako, i od stava mog branjenika“, rekao je Milošević za Danas.

Advokat Božo Prelević, zastupnik Mirjane Aleksić, sestre poginule Stanike, koja je u nesreći zadobila teške telesne povrede, kaže za naš list da oštećenoj porodici preostaje još mogućnost podnošenja odštetnog zahteva.

On ocenjuje da je Stanojević dobio jednu od najviših kazni za krivično delo za koje je osuđen, pa je pokretanje nekog postupka bespredmetno.

„Mogli bi eventualno da se žalimo na nedostatak ta dva ključna minuta na snimku, ali da bismo tako nešto uradili, trebalo bi da raspolažemo dokazima, a njih nema. Ne postoje dokazi da je tužilaštvo sakrilo ta dva minuta, već ima dokaza da mu ih policija nije dostavila. Tužilaštvo je potom utvrđivalo činjenično stanje na osnovu dokaza koji su mu dostavljeni“, kaže Prelević za Danas.

Sestra poginule žene: Tražiću se dok budemo mogla ta „dva minuta“ 

Mirjana Aleksić smatra da je ulaganje vanrednog pravnog leka na presudu Stanojeviću “sramota”, a još uvek veruje da je službenim vozilom upravljao Babić.

„Šta, četiri i po godine zatvora za nečiju smrt je mnogo? Kakva žalba? Da li oni imaju dušu i srce? Ja to ne mogu da prihvatim i za mene ovo nije završeno. Tražiću dok god budem mogla ta dva minuta, da vidimo ko je vozio. Mi i dalje mislimo da je vozio Babić“, kaže Aleksić za Danas, dodajući da će naknadu štete tražiti i Stanikina porodica i ona.

Nezvanični izvori su odmah nakon nesreće u pojedinim medijima i na društvenim mrežama tvrdili da za volanom “škode” nije bio Stanojevuić već njegov poslodavac.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović kazao je da je, prema saznanjima koje ima, posle nesreće „šest ili sedam ljudi vadilo Babića sa mesta vozača i prebacivalo ga na zadnje sedište“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je negirao takve tvrdnje, navodeći da je video snimak sa naplatne rampe, koji je “užasan”, ali bez preciziranja o kom snimku je reč, i po kom osnovu je ostvario uvid.

Porodica poginule žene, koja je takođe izrazila sumnju da je vozilom upravljao Babić, tražila je da dobije snimak koji je Vučić video, ali joj on nije dostavljen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari