Porodica Stanike Gligorijević koja je poginula u Doljevcu: Za nestala dva minuta snimka u slučaju 'Doljevac' niko neće odgovarati 1Foto: Danas

Porodica Stanike Gligorijević, poginule u saobraćajnoj nesreći koju je pre pet godina izazvao automobil državnog preduzeća „Koridori Srbije“, ne veruje da će se taj slučaj ikad do kraja rasvetliti, dok advokati već godinama ukazuju da je institucijama dostavljen snimak na kojem nedostaju dva ključna minuta.

„Ne verujem da ćemo do kraja života videti ta dva minuta“, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Stanikina sestra Mirjana Aleksić.

Nakon 31. januara pravno neće biti moguće da se pokrene sudski postupak protiv osobe koja je modifikovala snimak i izvršila krivično delo ometanje pravde i dokazivanja, pošto ono zastareva nakon pet godina, navodi RSE.

„Ako bi se pokrenuo postupak nakon toga, to delo je zastarelo i ta osoba je faktički krivično neodgovorna. Dakle, ako bi se utvrdilo 5. februara da je XY osoba krivotvorila taj snimak, protiv nje ne bi mogao da se vodi krivični postupak“, rekao je za RSE Stefan Ćorda, jedan od advokata porodice Stanike Gligorijević.

Poslednjeg dana januara 2019. godine službeni automobil „Koridora Srbije“, državnog preduzeća koje se bavi poslovima iz oblasti saobraćajne infrastrukture, je na naplatnoj rampi kod mesta Doljevac na jugu Srbije, udario u „opel astru“ koja je bila u traci za naplatu putarine, nakon čega je ona udarila u zadnji deo „folksvagena“ koji je napuštao rampu.

Prema navodima tužilaštva, vozilo se kretalo brzinom od 93 kilometra na sat u delu puta na kojem je propisana višestruko manja brzina od svega par desetina kilometara na čas.

Na licu mesta poginula je Stanika Gligorijević koja je sedela na zadnjem sedištu „opela“, dok je pet osoba lakše i teže povređeno. Teške povrede zadobio je funkcioner SNS Zoran Babić, kao i Stanikina sestra Mirjana Aleksić.

U decembru 2021. vozač Dejan Stanojević osuđen je na kaznu od četiri i po godine zatvora. Međutim, advokati porodice Stanike Gligorijević ukazali su da tužilaštvu i sudu nije pokazan kompletan snimak nesreće koji su zabeležile kamere sa naplatne rampe Doljevac.

Na suđenju su prikazana četiri snimka nadzornih kamera koje je dostavilo preduzeće „Putevi Srbije“. Na jednom snimku zabeležen je udes, ali se prekida na dva minuta, tako da se ne vidi trenutak udara Babićevog službenog vozila u „opel astru“.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je krajem decembra 2019. godine za portal Insajder navelo da je „događaj od značaja za vođenje postupka zabeležen baš u periodu koji na snimku nedostaje“, te da je reč o dva minuta.

Porodice Gligorijević, ali i deo javnosti, sumnja da u trenutku nesreće za volanom nije bio Dejan Stanojević, već Zoran Babić koji je, prema navodima tužilaštva, bio na zadnjem sedištu „škode“.

Drugi razlog za sumnju je činjenica da je funkcioner SNS pretrpeo teške povrede, uključujući i prelom butne kosti, za razliku od vozača Stanojevića koji je prošao gotovo nepovređen.

U odbranu funkcionera SNS uključio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u to vreme predsednik SNS, a danas član Predsedništva vladajuće stranke. On je u avgustu 2019. godine za Glas Amerike izjavio da je „video snimak i da je on ‘užasan'“. Tom prilikom je negirao da je Babić u trenutku nesreće bio za volanom.

Vučić je, poseća RSE, u istom razgovoru obećao da će da „zamoli nadležne države organe kao predsednik Republike“ da snimak bude dostavljen medijima, ali se to do danas nije dogodilo.

U septembru 2019. Vučić je posetio je porodicu Gligorijević i ponudio suprugu poginule Stanike Gligorijević da i on pogleda snimak, uz upozorenje da je on „stravičan“.

Porodica, međutim do danas nije videla snimak.

Zbog ovakvih Vučićevih izjava, advokat Božo Prelević, koji je zastupao deo oštećenih u nesreći, uputio mu je dopis u kojem traži da sudu dostavi kompletan snimak, kako bi se utvrdila puna istina, koju nije moguće saznati bez uvida u nedostajuća dva minuta.

Vučić je, međutim, u aprilu 2021. negirao da je u posedu snimka ove nesreće.

„Niti me je ko pitao, niti posedujem snimak, nit’ mi je ko tražio bilo šta“, rekao je on, odgovarajući na novinarsko pitanje zašto sudu nije dostavio dva minuta spornog snimka koja su mogla biti ključna za istragu o nesreći.

„Očigledno je da neko nešto krije. Ja nemam drugo objašnjenje“, rekla je za RSE Mirjana Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari