Branimir Aleksandrić: Veštak

Ličnost Danas

Ostavite komentar


  1. Prvi put cujem za njega, pa sam istrazila malo. Neverovatna hrabrost i kad su mu pretili i pokusavali da ga ukaljaju i ubiju, iznosio je istinu koja nije odgovarala mnogima koji su imali moc. Odlomak iz jednog clanka o njemu:
    – A kako bih mogao da živim da sam prećutao sve gnusne laži? Kako bi sa takvom mrljom živela moja porodica, kako sa takvom ljagom roditelji Predraga Starčevića? Rekao sam: istina je potrebna njima, ali i obrazu moje dece. U tradiciji naše porodice, a šestoro nas je lekara, obraz je preči od života. Bio sam, verujte, rešen: i smrt ako treba, ali istina mora da bude iznad laži.

    PISMO

    DOK se Branimir Aleksandrić borio sa strašnim pritiscima, u domu Starčevića, Predragov otac Stevan, na izmaku snage od bola za sinom, piše profesoru pismo. "Neizmerno zahvaljujemo što je vaša istina pobedila monstruoznu verziju o smrti našeg sina. Bez obzira na to kome je i zašto bila potrebna laž, ona je široko odjeknula i zapretila da postane "istina", koja baca neizbrisivu ljagu na naše mrtvo dete. Zato je vaše objavljivanje nalaza obdukcije za nas bio melem na ranu. Potvrdili ste da je naš sin bezdušno ubijen. Zahvalni smo vam do kraja života".

  2. Svidelo se to nekome ili ne, ali Prof. Dr Branimir Aleksandrić je u pravu, u vezi sa događajem pogibije dvojce gardista u Topčideru, ali komisijom veštaka, u istražnoj grupi tadašnjeg Vojnog suda u Beogradu, sam rukovodio ja, a ne on. On je se samo složio sa rezultatima komisije veštaka Vojnog suda i stručno ih podržao. Istina o topčiderskoj tragedije ta i takva, ne zato što se to meni ili Aleksndriću to tako sviđa, već zato što to nameću zatečeni materijalni dokazi na licu mesta, kao i karakteri povreda na telima
    tada nastradalih vojnika. Svima, sada i zauvek, mora da bude jasno sledeće: istina može biti samo jedna, a laži i izmišljotina beskrajno mnogo.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.