Branka Prpa ponovila da ne prepoznaje Kuraka kao Ćuruvijinog ubicu 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

U nameri da ispravi nedostatke sudskog postupka koji traje već osam godina, Apelacioni sud u Beogradu danas je otvorio pretres kako bi neposredno mogli da ispitaju ključne nedoumice vezane sa slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Pretres pred Apelacionim sudom, koji se zbog bezbednosnih mera održava u zgradi Specijalnog suda, za sada izgleda kao svedena verzija prvostepenog postupka sa fokusom na ključnim svedočenjima i dokazima.

U skladu sa tim, prvog dana ispitivana je istoričarka Branka Prpa, supruga Slavka Ćuruvije koja je jedina neposredno svedočila ubistvu.

Njeno ranije svedočenje pred sudom “zakomplivalo” je život tužilaštvu, pošto se direktno kosilo sa verzijom događaja koja je opisana u optužnici.

Konkretno, Prpa je, opisujući ubicu, dala karakteristike koje upadljivo odudaraju od onih Miroslava Kuraka, koga tužilaštvo tereti kao neposrednog izvršioca.

Danas, Prpa je rekla da u svemu ostaje pri ranijim iskazima.

– Ratko Romić i Miroslav Kurak nisu među osobama koje sam taj dan videla, izričita je bila Prpa.

Ona je ponovo detaljno opisala kako je iz njene perspektive izgledao trenutak ubistva. Kako je rekla, kada su ona i Ćuruvija ušli u pasaž u Svetogorskoj ulici koji vodi ka ulazu u zgradu u kojoj su živeli, delovalo joj je kao da se digla prašina. U tom trenutku, dodala je, još nije bila svesna šta se dogodilo.

– Slavko je krenuo da pada i ja sam tada pokušala da se okrenem. Neko me je udario i ja sam pala pored Slavka. Tada sam ugledala čoveka koji se približava. Došao je i iz neposredne blizine pucao Slavku u glavu. Delovao je kao da se premišlja da li i mene da ubije, a onda je otišao, kazala je Prpa.

Ona je precizirala da nije videla osobu koja ju je udarila, već samo osobu koja je pucala u Ćuruviju.

– Imao je izuzetno bledo lice, amorfnih crta, bez ikakvih upadljivih karakteristika. Nosio je crnu kapu. Bio je apsolutno miran, bez treme, bez treptaja, kazala je Prpa.

Na pitanja usmerenih da se ustanovi koliko je sigurna u svoje sećanje, Prpa nije imala dileme.

– Tada sam imala 46 godina, danas imam 70. Sećanje može da bledi, ali mi je ta slika ostala utisnuta u svesti. Meni jesu spale naočare od udarca, ali ja tada nisam imala toliku dioptriju da nisam mogla da ga vidim sa male udaljenosti, izričita je bila Prpa, navodeći da je, kada su joj u policiji pokazivali fotografije identifikovala jedno lice i da je u tom trenutku bila 60 odsto sigurna da je to zaista on.

Podsetimo, Prpa je tokom ranijeg svedočenja rekla da je osoba koju je prepoznala Luka Pejović, pripadnik rezervnog sastava JSO koji je ubijen 2000. godine.

Ipak, iako je na suđenju rekla da optuženi ne liči na ubicu, ona je dodala da nema sumnji oko toga šta je bio motiv za ubistvo Slavka Ćuruvije.

– To ubistvo bilo je epilog permanentnog progona kojem je Slavko Ćuruvija bio izložen. Taj progon je podrazumevao i drakonsko kažnjavanje zbog pisanja njegovih novina, a krunisan je šestomesečnom osudom i najzad, ubistvom, navela je Prpa.

Prpino svedočenje, jedan je od glavnih razloga zbog kojih je prvostepeni sud dva puta doneo presudu koja odstupa od optužnice. Naime, tužilaštvo za ubistvo Ćuruvije tereti četiri osobe – bivšeg načelnika RDB-a Radomira Markovića, nekadašnjeg načelnika Beogradskog centra RDB-a Milana Radonjića, inspektora RDB-a Ratka Romića i Miroslava Kuraka. Njih je prvostepeni sud osudio na ukupno sto godina zatvora, ali je kao neposrednog izvršioca označio peto, N. N. lice koje se dotada nije pominjao na suđenju.

Apelacioni sud je ovu presudu ukinio, samo da bi prvostepeno veće donelo skoro identičnu presudu. Ovoga puta, međutim, Apelacioni sud mora da donese pravosnažnu odluku.

Pre svedočenja Branke Prpe, trojica okrivljenih koji su prisutni na suđenju su u kratkim izlaganjima negirali krivicu, navodeći da ostaju pri svim ranijim iskazima. Miroslav Kurak se nalazi u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

U nastavku postupka pred Apelacionim sudom, očekuje se saslušanje ključnog svedoka tužilaštva Milorada Ulemeka Legije. Bivši komandant JSO je, podsetimo, prepričao nekoliko razgovora sa Radomirom Markovićem. U jednom mu je navodno tražio da likvidira jedno lice, a u drugom je Romića i Kuraka označio kao “one Radonjine koji su ubili Ćuruviju”. Sud će takođe saslušati i braću Simoviće, bivše članove kriminalnog zemunskog klana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari