Brankica Janković: Zaštita prava LGBT zajednice nije idealna ni u razvijenim demokratskim društvima EU 1Foto: screenshot N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković razgovarala je danas u Beogradu sa albanskim poverenikom za zaštitu od diskriminacije Robertom Gajdom o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih prava i sloboda i zaključili da su ta pitanja važna i pođednako osetljiva za čitav Zapadni Balkan, što se vidi kroz tenzije oko Evroprajda.

Kako se navodi u saopštenju poverenice, poverenici su se složili da zaštita prava LGBT zajednice nije idealna ni u razvijenim demokratskim društvima EU, ali da se kontinuirano prave pomaci u ovom regionu po ovom pitanju.

Sastanak je održan nakon što su zajedno, u okviru Međunarodne konferencije o ljudskim pravima učestvovali na panelu „Zapadni Balkan u odnosu na EU: Načini borbe protiv diskriminacije kroz institucionalne mehanizme“.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/vulin-odluku-o-prajdu-moze-da-promeni-samo-sud-a-ne-ambasadori-hil-i-zofre/

Janković i Gajd su na panelu sa kolegama iz Slovenije i Crne Gore zaključili da je promena zakona jako izazovan posao, a promena kulturnih obrazaca više od izazova.

„To zahteva kontinuirani i posvećeni rad i savezništva na svim nivoima i sa svim društvenim akterima kako u civilnom društvu, tako i državnim institucijama“, ocenjuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari