Brankica Janković: Žene i devojke su se izborile za svoje mesto u naučnoj zajednici, ali još uvek nisu ravnopravne 1Brankica Janković: Foto FoNet/ Milica Vučković

Nauka je ženskog roda, ali je njena primena univerzalna i ne sme se ticati ni pola ni boje kože, već mora da bude dostupna svima, jednako i bez predrasuda, poručila je danas na Međunarodni dan žena i devojaka u nauci poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Prema njenim rečima, devojke i žene izborile su se za svoje mesto u naučnoj zajednici, predvode zahtevna istraživanja koja će uticati na čovečanstvo, ali još uvek nisu ravnopravne.

Podaci istraživanja Unesko govore da oko 30 odsto studentkinja bira fakultet iz oblasti tehnologije, inženjerstva i matematike. U Srbiji, oko 40 odsto devojaka bira fakultet iz oblasti prirodnih nauka.

Međutim, brojnost ne garantuje i njihov ravnopravan položaj u odnosu na muškarce. Naučnice su i dalje manje zastupljene u STEM naukama, objavljuju manje naučnih radova, dobijaju manje novca za svoja istraživanja, suočavaju se sa različitim oblicima diskriminacije i ne napreduju u karijeri onoliko koliko bi mogle i želele, čak i češće napuštaju karijeru u nauci u poređenju sa kolegama.

„Baviti se naukom kao žena, i dalje je poseban izazov. Istraživački rad je sam po sebi zahtevan, ali ako tome dodamo još i usklađivanje porodičnog života koji je za žene uvek zahtevniji, žilavo ukorenjene predrasude i rodne stereotipe, barijere kada je reč o napredovanju, onda je potrebno mnogo više i veština i istrajnosti da bi se postigli uspesi koje žene u nauci svakodnevno ostvaruju. Stoga je važno otkloniti sve prepreke koje su pred njima i stvarati podsticajno okruženje u kome će devojke i žene u nauci uspeti da ostvare svoje pune potencijale i biti inspiracija budućim generacijama naučnica“, ističe Janković u saopštenju.

Poverenica kaže da SANU, kao institucija od posebnog akademsko-naučnog značaja, ima izuzetno važnu ulogu u promociji ženskog naučnog i umetničkog doprinosa, zbog čega im je i uputila preporuku da prilikom sledećih izbora preduzme mere za ostvarivanje načela rodne ravnopravnosti, jer dostignuća žena u naučnom i umetničkom stvaralaštvu treba da se reflektuju i na njihovo članstvo u toj instituciji.

Da bi se ostvarila puna ravnopravnost, potrebni su razumevanje i podrška. Za pohvalu je program Nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“, kampanja naučne televizije „#LicaOvogGrada za koja će se tek čuti” u okviru koje se na bilbordima promovišu lica mladih naučnica, ali i izložba u Novom Sadu „Mileva: Mi smo stena“ koja predstavlja život i značaj matematičarke Mileve Marić Ajnštajn.

„Sve su to dobri primeri da bi vidljivost devojaka i žena u nauci bila veća, ali i da bi se one zainteresovale za nauku i ohrabrile da se posvete profesionalnom usavršavanju i naučnoj karijeri“, dodaje poverenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari