Bregu: 71 odsto mladih sa Zapadnog Balkana bi otišlo da živi i radi u inostranstvu, to je znak za uzbunu za sve nas 1Foto: RCC/Armand Habazaj

Perspektiva potencijalnog članstva u EU bila je tokom svih ovih godina pokretačka sila svih ekonomija Zapadnog Balkana. Prema podacima Balkan barometra, podrška građana Zapadnog Balkana članstvu u Evropsku uniju stalno raste, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na početku svog obraćanja na Prespa forumu za dijalog koji se danas održava u Ohridu, saopštio je RCC.

Prema njenim rečima, u poređenju sa 2016. godinom kada je 39 odsto građana regiona podržavalo članstvo, sada ga podržava njih 62 odsto.

– Ne znamo njihove motive, ali vidimo da se ljudi iz regiona, jedan po jedan, pridružuju Evropskoj uniji i moguće je da članstvo i EU vide kao priliku da odu iz svojih ekonomija. Upitani da li bi željeli da odu iz svoje ekonomije i žive i rade u inostranstvu, 71 odsto mladih je odgovorilo da bi. To je znak za uzbunu za lidere Zapadnog Balkana, ali i za sve nas koji se bavimo regionalnom saradnjom, navela je Bregu.

Kako je navela, u isto vreme, podrška regionalnoj saradnji je velika i raste.

– Regionalnu saradnju podržava 77 odsto naših građana i vide je kao mehanizam za unapređenje političke i ekonomske situacije u njihovim ekonomijama. Prije 20 godina niko ne bi govorio o trgovini, tehnološkom razvoju, startup firmama ili digitalnom programu, pametnim gradovima i ulaganju u ljudske potencijale. Danas je region prigrlio izgradnju zajedničkog regionalnog tržišta. Njegovo odobravanje prošle godine u Sofiji predstavljalo je ogroman uspjeh za region i nadam se da neće ostati samo još jedna obaveza preuzeta na papiru, istakla je generalna sekretarka, navodi se u saopštenju.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju učestvovala je na plenarnoj sesiji na visokom nivou pod nazivom „Ponovno uspostavljanje sinergije Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država prema Zapadnom Balkanu“ zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, premijerom Kosova* Albinom Kurtijem, premijerom Albanije Edijem Ramom, predsedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom, ministrom vanjskih poslova Poljske Zbigniew Rauom i ministrom vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenbergom.

Izvestilac panela je bio Erwan Fouere, a moderatorica Alexandra Voudоuri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari