Bregu: Tržište Zapadnog Balkana ne smeju da ometaju regionalni sporovi 1Foto: Beta/RCC/DS

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu učestvovala je na sastanku lidera sa Zapadnog Balkana održanom danas u Skoplju pod nazivom „Zapadni Balkan i Evropska unija“. Domaćin sastanka posvećenog Planu rasta za Zapadni Balkan bio je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Osim Saveta za regionalnu saradnju, sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih partnerskih organizacija poput Evropske komisije, Sjedinjenih Američkih Država, CEFTA-e, Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Svjetske banke, USAID-a, Fondacije otvoreno društvo i Atlantskog vijeća.

„Buduća perspektiva Zapadnog Balkana je pristupanje jedinstvenom tržištu Evropske unije, a najsigurnije sredstvo da nas dovede do tog cilja je istinsko i u potpunosti funkcionalno zajedničko regionalno tržište neometano regionalnim sporovima. To će biti težak proces za obe strane, i Evropsku uniju i Zapadni Balkan, a ako želimo da proces bude uspešan za region, jasno je da ove godine trebamo izneti dva paralelna procesa koji će se međusobno podsticati. Prvi je plan za pristupanje regiona jedinstvenom tržištu Evropske unije dok se drugi odnosi na započinjanje druge faze Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište,“ rekla je Bregu.

Glavna tema ovog sastanka na visokom nivou, na kome su se okupili premijeri sa Zapadnog Balkana i predstavnici partnerskih organizacije, bio je Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, čiji je koordinator Savet za regionalnu saradnju, kao odskočna daska regiona ka uključivanju u jedinstveno EU tržište i pridruživanje Evropskoj uniji, i alat kojim se obezbeđuje ekonomski razvoj regiona što ga čini ključnim delom Plana rasta za Zapadni Balkan.

Nova faza za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na kojoj je Vijeće za regionalnu saradnju već počelo raditi, podrazumeva četiri slobode jedinstvenog tržišta EU i bit će propraćena jasnim strateškim ciljevima usmjerenim najviše na jačanje ljudskog kapitala u oblastima kao što su obrazovanje, inovacije, digitalizacija, mobilnost, migracije, odlazak kvalifikovane radne snage, ekonomsko osnaživanje žena i zelena agenda.

„Druga faza zajedničkog regionalnog tržišta će biti složenija jer se ekonomska struktura regiona mijenjala tokom i nakon pandemije. Veštine u regionu je potrebno modernizovati, povećati i osvježiti. Novi Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište koji trenutno pripremamo će dakle biti raznovrsniji, a bit će spreman za odobrenje lidera sa Zapadnog Balkana na narednom samitu Berlinskog procesa,“ zaključila je Bregu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari