Britanci evakuišu decu na sela 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Predratni listovi Vreme i Pravda pišu još i o žalbama beogradskih studenata, ali i o nastavku igranja tombole u Beogradu

Pravda piše da Italija izlazi iz svog dosadašnjeg rezervisanog stava prema međunarodnoj situaciji. Prvi korak bio je potpisivanje italijansko-grčkog sporazuma. Drugi korak predstavlja pristupanje pregovora sa Turskom. Kako se nezvanično saznaje, Grčka bi trebalo da posreduje u odnosima između Rima i Ankare.

Britanci evakuišu decu na sela 2

Među listovima Pravde, našla se i priča iz biblioteka i čitaonica u Beogradu. Studenti se žale da u čitaonicama nema dovoljno mesta i da nema dovoljno udžbenika i knjiga koji su im na raspolaganju. Nekada moraju da čekaju i po dva meseca na neku knjigu, a kao nedostatak navode i to što biblioteke rade samo do šest popodne. Smatraju da bi se produženjem radnog vremena do deset časova uveče, smanjile gužve i po čitaonicama, ali i po kafanama.

Statistika iz prvog svetskog rata pokazala je da se za vreme rata rađa više dečaka nego devojčica. Prvo se mislilo da je to rezultat povećene ratne psihoze muškaraca, međutim pokazalo se da je bilo više muških novorođančadi i u zemljama koje nisu bile u ratu. Primetilo se i da su dečaci rođeni u vreme rata lakši od predratnih beba. Ovo se opravdava tvrdnjom da žene u ratu žive pod većim stresom, više brinu i rade pa se zato rađa više dečaka, piše Pravda.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Britanci evakuišu decu na sela 3

Vreme piše da je od početka rata, 2 miliona britanske dece evakuisano iz gradova na selo. Samo su majke odojčadi evakusane sa njima, a za ostalu decu zaduženi su učitelji i porodice na selu koje su ih primile. Porodice na selu primaju po 10 šilinga (oo 100 dinara) za prvo, a po 8 i po šilinga za svako naredno dete.

Vreme prenosi priču o jednom interesantnom i retkom suđenju. Poznati akrobata i atletičar Dragoljub Aleksić optužen je da je njegovom krivicom poginuo “čovek granata” Siniša Radosavljević. Nesreća se dogodila tokom jedne predstave u Solunu, kada je mladić pao direktno na zemlju, umesto na razapetu mrežu.

Umesto da se zabrane, izdate su nove dozvole za igranje tombole. Nastojanja policijskih vlasti i velika kampanja u javnosti, ostali su uzaludni. Iako je odobreni rok od 21 dana istekao, broj lokala u kojima se igra tombola umesto da se sasvim smanji, porastao je sa 3 na 5 lokala, piše Vreme.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari