Brnabić: Brzi internet svima do kraja 2025. godine 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će do kraja 2025. godine više od 99 odsto centralne Srbije biti pokriveno brzim internetom.

„To je investicija od ukupno 500 miliona evra, 250 će dati država, a 250 miliona se očekuje da investiraju operateri, ali želimo da u svakom mestu imamo brzi internet“, rekla je Brnabić u Prijepolju gde je obeležen završetak projekta „Povezane škole Koraci ka budućnosti“, ocenjen kao uspešan.

Premijerka je rekla da kada vidi svu decu koja su iz Prijepolja, Ivanjice, Trstenika, Kraljeva, Beograda, Blaca, Ruskog Krstura učesvovala „digitalnom karavanu“, ona zna da je obaveza države da im obezbedi sve uslove da ispune svoje potencijala i takmiče se sa najboljima u svetu.

Premijerka je istakla da i ta pametna deca bez interneta danas ne mogu ništa i da je u 21. veku državi bilo važno da svaku školu opremi internetom.

„Sledeća faza jeste, kako je i naziv projekta, korak ka budućnosti, a sledeći korak koji smo već pokrenuli je brzi internet za svako, pa i najudaljenije mesto u našoj zemlji. U 21. veku ne možete ni da tražite ni očekujete da će mladi ostati u svojim mestima ako nemaju internet“ rekla je Brnabić i istaklla da neki možda žele da iz grada odu da rade u zdravijoj sredini.

Ona je istakla da je internet važan i da bi svako domaćinstvo moglo da koristi portal e-uprave, odnosno da je važan kao struja, voda ili put.

U Prijepolju brzi internet čeka 11 naselja, odnosno 1.846 domaćinstava sa više od 6.000 stanovnika, a premijerka je obećala da će oni internet dobiti do kraja 2024. godine.

Uz premijerku u poseti Prijepolju su danas bili ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari