Brnabić: Digitalizacijom do efikasnog državnog servisa građana  1Foto: Nenad Kovačević

Premijerka Srbije Ana Brnabić je posetila danas Užice, gde je otvorila Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija“, i poručila da će „digitalizacijom država postati efikasan servis građana“. 

Osim nje, o uspesima aktuelne vlasti u procesu digitalizacije, u holu Narodnog pozorišta, govorile su prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, koje su zasluge za sve što je urađeno u toj obalsti pripisale premijerki, nazivajući je „šampionom i pionirom digitalizacije“.

Gošće i okupljene, među kojima su bili najbrojniji bili članovi SNS i po koji socijallista, gotovo svi direktori lokalnih javnih i državnih preduzeća, ustanova, škola i drugih, pa je utisak da je to bio digitalni seminar za naprednjake,  pozdravila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Prenoseći „pozdrave predsednika Vučića“, za koga je rekla da joj je „kazao da mnogo toga još mora da se uradi za Užice“, što su prisutni pozdravili velikim aplauzom, premijerka je istakla da je cilj tog karavana da „pruži  šansu svim građanima da se upoznaju sa uslugama elektronske uprave, da postanu e-građani i da se iz svog doma služe tim uslugama, umesto da“, kako je istakla, „čekaju u redovima ispred šaltera i da budu kuriri države“.

Ona je rekla da je „za pet godina mnogo toga urađeno u procesu digitalizacije, kako bi država postala efikasan i dostupan servis građana, tokom 24 časa, cele godine“. Taj proces, najavila je, „nastaviće se i u gerantološkim centrima, u kojima za to vlada veliko interesovanje“.

„Posebno mi je drago što naši nastariji sugrađani žele da steknu nova znanja i veštine, a to će nam pomoći da  premostimo digitalni generacijski jaz“, kazala je Brnabić.

Dr Darija Kisić Tepavčević, podsetila je na to da je karavan krenuo iz Beograda u avgustu i da će obići ukupno 16 gradova, s ciljem da se poveća digitalna pismenost građana. Ona je istakla da je bio „poražavajući podatak na popisu 2011. godine, kada je manje od polovijne građana bilo u kategoriji kompjuterski pismenih“.

„Posle toga, mnogo je urađeno, zahvaljujući inicijativi i entuzijazmu Ane Brnabić i njenog tima“, kazala je ministarka Kisić Tepavčević i dodala da su „svi gerantološki cetri opremljeni računarskom opremom, koja korisnicima omogućava onlajn komunikaciju sa svojim najbližima“. Ona je najavila pokretanje  edukacije u 20 gerantiloških centara i da će taj program biti  dostupan ostalim građanima.

„Pre svega, želim da kažem da je šampion i pionir digitalizacije naša premijerka, koja je to započela još dok je bila ministka za državnu upravu i lokalnu samoupravu“, ocenila je ministarka Tatjana Matić i podsetila na to da je ministartsvo koje predvodi, 2019. godine organizovalo IT karavan i da su u tom programu učestvovale 83 škole, 15.000 đaka i 5.000 roditelja.

„Od tada do danas, shvatili smo, pod vođstvom naše premijerke, da se pitanje dogitalizacije mora podići na najviši novo“, poručila je ministarka Matić i istakla da je „u periodu kovida, elektronska trgovina u Srbiji povećana za čak 300 odsto, te da to ne bi bilo moguće da nije izgrađena telekomunikaciona inftrastruktura“.

Tokom Karavana „Digitalna ekspedicija“, organizovane su radionice, predavanja, susreti sa influenserima i drugi sadržaji. Taj projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Digitalizacija u školama 

„U digitalizaciju škola krenuli smo 2017. i do kraja 2022. godine treba da povežemo sve škole koje će imati brz i kvalitetan internet u svakoj učionici“, najavila je premijerka i istakla da je 1. oktobra pušten u rad i jedinstveni informacioni sistem u prosveti.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.