Brnabić: Srbija želi da ubrza evrointegracije, snažno podržava pristupanje suseda Uniji 1Foto: Beta

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je danas na Samitu u okviru Berlinskog procesa da Srbija želi da ubrza proces integracije u EU i da snažno podržava pristupanje Uniji i svojih suseda, posebno Severne Makedonije i Albanije.

Brnabić je na Samitu u Sofiji rekla da je pristupanje Zapadnog Balkana Uniji „izuzetno važno za prosperitet i stabilnost“ čitavog regiona, saopštila je Vlada Srbije.

Na Samitu je Brnabić u ime Srbije potpisala Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan i Deklaraciju lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu, navodi se u saopštenju.

Govoreći o ekonomskim izazovima izazvanim pandemijom korona virusa, Brnabić je izrazila želju za proširenjem veze „Zelenog koridora“ izvan Zapadnog Balkana, prema susednim članicama EU, što bi, kako se navodi, bio važan korak u ekonomskom oporavku i jačem ekonomskom uskladjivanju regiona i Unije.

Ponovila je da je Srbija posvećena sprovodjenju svih pet stubova Zelene agende i zamolila partnere iz EU da razmotre načine za pristup dodatnim finansijskim sredstvima za njeno sprovodjenje.

Brnabić je izrazila spremnost Srbije za priključivanje jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA), inicijativi Evropske unije za pojednostavljivanje bankovnih transfera, dodaje se u saopštenju.

Ocenila je, kako se navodi, da bi to rezultiralo smanjenjem troškova regionalnih plaćanja i poslužilo kao dobar mehanizam za oporavak posle pandemije korona virusa.

Uz predstavnike Zapadnobalkanske šestorke, na Samitu u Sofiji učestvovali su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, šef evropske diplomatije Žozep Borel, evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Hrvatske Andrej Plenković i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Premijeri Bugarske i Severne Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev, predsedavali su Samitu iz Sofije, dok su se ostali učesnici obraćali putem video veze zbog pandemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari