Brnabić: Vlada ima nultu toleranciju za vršnjačko nasilje 1Foto: Fonet /Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da vlada ima nultu toleranciju za vršnjačko nasilje, nasilje nad decom i prosvetnim radnicima i da je zato bitno da se što više promoviše i koristi plastorma za prevenciju nasilja koja uključuje decu „Čuvam te“.

Ona je na beogradskoj konferenciji pod nazivom „Čuvam te“ podsetila da je platforma osnovana marta 2021. godine i da je namenjena deci, učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima, ali i Ministarstvu da bi se zajednički borili protiv tako važnog problema.

„Čini mi se da ova platforma prvi put daje odgovore na važno pitanje i drištveni problem i da ovo nije samo jedan u nizu projekata Vlade, već je više od toga“, kazala je Brnabić.

Kako je objasnila, aplikacija omogućava svima da prijave nasilje, zanemarivanje i eksploataciju dece.

Istakla je da se prvi put povezalo sedam resora, odnosno ministarstava za rad, prosvetu, unutrašnje poslove, telekomunikacije, za brigu o porodici, zdravlja i pravde.

Prema njenim rečima, do sada je aplikaciju upotrebilo 44.000 registrovanih korisnika,a postoji ogromno interesovanje za savete koji se odnose na digitalno nasilje – nov, ali sve prisutniji problem.

„Moramo nešto brže da omogućimo prijavu nasilja posredstvom ove platforme i da za četiri, najviše pet meseci umrežimo centre za socijalni rad i policijske stanice, što će dati punu funkcionalnost aplikacije“, zaključila je Brnabić.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić podsetila je da je Nacionalni kontakt centar primio 29.000 upita.

Ukazala je da je veoma važno uključivanje nevladinih organizacija i medija, ali i da du svi akteri društva podjednako odgovorni za to pitanje.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović napomenuo je da se društvo i država moraju baviti prevencijom nasilja, jer je prevencija pola lečenja.

Započeli smo akciju vršnjačke edukacije pre svega studenata, a potom i srednjoškolaca povodom „medicinsko-socijalne boljke“ karcinoma dojke.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ana Marija Vičev rekla je da nasilje širok društveni fenomen koji prosveta ne može sama da reši.

Platforma „Čuvam“ daje vrlo dobro sredstvo i ka deci, učenicima, roditeljima i nastavnicima, jer svi edukativni tekstovi su postavljeni na platformu u cilju informisanja kako da se prepozna nasilje i da osnaže svi društveni akteri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari