Broj novobolelih od korona virusa u Rasinskom okrugu stagnira, ali i dalje na visokom nivou 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Rasinskom okrugu broj obolelih dana stagnira u poslednjih mesec dana, ali se još uvek beleži 1.400 novoobolelih nedeljno, što je, prema oceni nadležnih, veoma loša epidemiološka situacija.

„Mi smo u Rasinskom okrugu ‘na platou’ već četiri nedelje, to znači da nam broj novoobolelih stagnira, ali on je na visokom nivou što je veoma opasno“, rekao je Beti direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje epidemiolog Predrag Pavlović.

On je precizirao da se navedenom periodu nedeljno beleži više od 700 novoobolelih u Kruševcu, što je znatno više od 581 obolelog iz rekordne nedelje iz decembra prošle godine, dok u Okrugu poslednje tri nedelje prelaze decembarski rekord od 1.396 obolelih.

Trenutno je, prema njegovim rečima, posmatrano prema broju stanovnika situacija najteža u Aleksandrovcu.

„U toj opštini trenutno imamo da je 1,4 odsto ukupnog broja stanovnika bolesno, a u taj procenat ulaze samo oni kod kojih je virus potvrđen. U Kruševcu taj procenat iznosi 1,2 odsto, u Ćićevcu 1,15 odsto, potom u Brusu 1,1 odsto, a u Trsteniku je nešto ispod jedan odsto“ precizirao je Pavlović.

Epidemiološku situaciju u Rasinskom okrugu ocenjuje kao veoma lošu, pogotovu kada se u obzir uzme i procenat vakcinisanih.

Podaci pokazuju da je prvu dozu vakcine u Kruševcu primilo 50,7 odsto punoletnih, a u Rasinskom okrugu skoro 46 odsto, da je drugom vakcinisano 48,8 odsto punoletnih u Kruševcu, odnosno 44,1 odsto u Okrugu, a trećom 14,9 odsto u tom gradu, odnosno 13,5 odsto u Okrugu.

„Sada imamo situaciju da su mladi više nego ranije ugoženi, ali to nije zato što virus njih više napada već zato što nisu vakcinisani. Vakcinacija je jedino rešenje“, rekao je Pavlović.

U kruševačkoj dečijoj kovid ambulanti, prema podacima Doma zdravlja, dnevno se obavi između 150 i 180 pregleda, a prošle nedelje je od 377 testiranih pozitivno bilo njih 107.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, od početka školske godine korona je potvrđena kod 758 đaka u Rasinskom okrugu, od kojih je 529 u Kruševcu.

Tokom prethodna 24 sata korona je potvrđena kod još 244 osobe u Rasinskom okrugu, odnosno kod 146 u Kruševcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari