Broj zaraženih ponovo raste 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Posle mesec dana opadanja broja kovid infekcija, poslednje nedelje ponovo je došlo do povećanja broja obolelih u svetu, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. Pri tome, šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus ističe da se radi o „vrhu ledeno brega“ i da je moguće da je povećanje još i veće nego što ga beleži zvanična statistika.

Podaci SZO pokazuju da je u poslednjoj izveštajnoj nedelji od 7. do 13. marta broj kovid infekcija porastao za osam odsto u svetu. Povećanja su zabeležena u Zapadnopacifičkom (29 odsto), Afričkom (12 odsto) i Evropskom regionu (dva odsto).

– Ova povećanja dešavaju se uprkos smanjenom obimu testiranja u nekim zemljama, što znači da vidimo tek vrh ledenog brega – kazao je Tedros Adanom Gebrejesus.

Do porasta broja zaraženih u svetu došlo je usled širenja zaraznije omikron varijante, popuštanja mera i slabljenja zaštite koja je prethodno stečena vakcinacijom.

Tokom poslednje nedelje registrovano je preko 11 miliona novih slučajeva i 43,000 preminulih, što je manje nego nedelju dana ranije.

Najveće procentualno povećanje broja obolelih u Evropi beleže Monako (48 odsto), Malta (43 odsto) i Holandija (42 odsto). Najveći broj novih slučajeva registrovan je u Nemačkoj (1,35 miliona), Holandiji (475,290) i Francuskoj (419,632).

Broj smrtnih slučajeva nastavio je da opada u Evropi u kojoj je tokom prošle nedelje registrovano manje od 15,000 preminulih, što je za 23 odsto manje nego nedelju dana ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari