Brojne manifestacije u Srbiji povodom Dana Evrope 1Foto: Beta/DRAGAN GOJIĆ

Dan Evrope, ustanovljen u znak sećanja na početak stvaranja Evropske unije (EU), i ove godine će biti obeležen brojnim manifestacijama u Srbiji.

Delegacija EU u Srbiji centralnu proslavu „Festival Evrope“ organizuje sutra u Novom Sadu, gradu koji je izabran za evropsku prestonicu kulture za 2022. godinu.

Na Trgu slobode u Novom Sadu, gde će biti održan „Festival Evrope“, predstaviće se zemlje članice EU, Ministarstvo za evropske integracije Srbije i Evropski pokret u Srbiji.
Festival će otvoriti šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre, ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Tokom „Festivala Evrope“ prisutni će moći da vide i okuse sve što su članice EU pripremile za njih na svojim štandovima, da se takmiče u košarci tri na tri i slobodnim bacanjima, u društvu košarkaška Novice Veličkovića, Aleksandra Ratkova i Mihaila Vasića, ali i da osvoje nagrade u kvizu znanja o EU.

Na „Festivalu Evrope“ će biti otkriven i pokretni mural, delo mladih umetnika iz Italije, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije, inspirisanih motom „Nacrtaj mi budućnost Evrope“.

„Festival Evrope“ će biti završen koncertom „Bolji smo zajedno“ orkestra „Western Balkans Youth Orchestra“ koji okuplja 60 mladih muzičara iz Srbije i sa Zapadnog Balkana pod dirigentskom palicom umetničkog direktora Desara Sulejmanija.

Njima će se na bini pridružiti muzičari Ivana Peters, Frajle, Ana Stanić, Zoe Kida, Bilja Krstić, Kiki Lesendrić i Stevan B. Karanac. Program koncerta obuhvata više muzičkih žanrova i uključuje dela klasične, filmske, rok, pop i etno muzike.

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) sutra obeležava Dan Evrope na Cvetnom trgu u Beogradu, pod antiratnim sloganom „Čovek čoveku treba da je čovek – stop nečoveštvu“, iskazujući oštar protest zbog rata Ukrajini i poštovanje prema stradalima u razaranjima u toj zemlji.

Na početku proslave okupljeni će moći da vide uživo uključenja iz Leskovca, Valjeva, Kraljeva, Kruševca, Sremske Mitrovice i Novog Sada, u kojima će mladi aktivisti sprovesti uličnu akciju sa ciljem promovisanja evropskih vrednosti kroz komunikaciju sa građanima i prolaznicima.

Najavljen je pozorišni igrokaz mlade grupe iz Vranja „Naš svet, naša pravila“, evropski razgovori na otvorenom, uz učešće srpsko-portugalskog pisca Dejana Tijaga Stankovića, zatim mini koncert romske vokalne grupe GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats), kao i dodela nagrade „Doprinos godine Evropi“.

Biće prikazani i video spotovi iz kampanje Međunarodnog evropskog pokreta, a program se završava prikazivanjem britanskog filma „Supernova“ iz 2020. godine.

Povodom Dana Evrope, ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar sutra će uručiti nagrade najuspešnijim učesnicima konkursa „Zamislite budućnost Evrope“.

Konkurs je organizovan kao jedna u nizu aktivnosti u okviru francuskog predsedavanja Savetom Evropske unije, odnosno saradnje Francuske i Srbije, uključujući podršku u procesu evrointegracija.

Osnovni cilj je bio da učenici i studenti iz Srbije, u pisanim radovima na francuskom jeziku, odgovore na pitanja šta bi trebalo da budu prioriteti Evrope u narednih deset godina, i šta bi uradili za budućnost Evrope da predvode neku evropsku zemlju.

U Beogradu će danas i sutra biti održano i više manifestacija povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom počeće danas počasnom artiljerijskom paljbom sa Savske terase Beogradske tvrđave.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda i SUBNOR-a sutra će položiti vence u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda 1944. godine, i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali.

U okviru proslave Dana pobede nad fašizmom, Ambasada Rusije će sutra organizovati tradicionalnu povorku „Besmrtni puk“ kroz centar Beograda.

Evropske zemlje sutra obeležavaju Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

Ove godine se obeležava 77. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 72 godine od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Rusija 9. maja organizuje tradicionalnu vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj prikazuje vojna dostignuća.

Dan pobede nad fašizmom slavi se u znak sećanja na 9. maj 1945. kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Dan Evrope je ustanovljen u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave novi oblik saradnje kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari