Brus Vilis: Najveći akcioni heroj 1Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Dugo se pričalo o pogoršanom zdravstvenom stanju čuvenog američkog glumca Brusa Vilisa, a njegova porodica je zvanično potvrdila da se zbog bolesti povlači iz sveta filma.

Vilisu je nedavno dijagnostikovana afazija, bolest povezana sa moždanim oštećenjem, koja izaziva poremećaj govora i kretanja.

Javnosti je to objavila Rumer Vilis, njegova najstarija ćerka iz braka sa bivšom suprugom, takođe čuvenom glumicom Demi Mur.

– Prolazimo kroz ovo kao jaka porodica i želeli smo da obavestimo njegove obožavaoce, jer znamo koliko on znači vama, kao i vi njemu. Kao što Brus uvek kaže, „Živite!“ i zajedno planiramo da uradimo upravo to – piše u objavi, koju pored Rumer potpisuju njegovi najbliži Skaut, Talule, Mejbel, Evelin, Ema Heming Vilis i Demi Mur.

O filmovima Brusa Vilisa svako može da ima mišljenje. Mnogi su predvidivi, ne spadaju u umetnička dela, ali da je Vilis, ako ne najveći onda među najvećim akcionim filmskim junacima danas, verovatno će se svi složiti.

Toliko puta je spašavao NJujork, Ameriku, planetu, ali je zahtevnijim ulogama pokazivao i da je odličan glumac, ne samo akcioni heroj. Rođen je 1955. u Ider Oberštajnu, tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj, kao najstarije od četvoro dece. Majka mu je bila Nemica, otac američki vojnik na službi u Nemačkoj.

U SAD, rodni NJu DŽersi Vilisovog oca, sele se 1957. Vilisova porodica je bila skromnog radničkog statusa. Problemi u braku i razvod roditelja uticali su na malog Brusa, koji je u osnovnoj školi počeo da muca. Zbog toga je ovaj kasniji akcioni heroj bio predmet sprdnje, ismevanja i uvreda svojih školskih drugova.

Slučajno se popeo na školsku pozornicu i glumio u predstavi. Mucanje je odjednom nestalo. Školski logoped i psiholog su zaključili da Brus ne muca samo kada je na pozornici i preporučili mu da što češće glumi.

Po završetku srednje škole, preselio se u NJujork, gde je radio svakakve poslove da bi preživeo, a osamdesetih je najpre glumio u pozorištima.

Pojavljivao se u niskobudžetnim filmovima i serijama, negde kao statista, a nekada je izgovarao rečenicu-dve. Prekretnicu u njegovoj karijeri predstavlja serija „Moonlighting“, kod nas prevedena kao „Slučajni partneri“ sa Sibil Šepard. NJegove prve uloge kritičari su „sekli“. Govorili su da nema talenta, da sa „seljačkom facom“, neće nikada biti zvezda. Nije ga to obeshrabrilo, već je upisao glumu na univerzitetu „Monteclar State“.

Uloge nastavljaju da se nižu. Verovatno je najpoznatiji kao DŽon Meklejn u četiri dela filma „Umri muški“.

Nezaboravan je bio i u „Armagedonu“, „Šestom čulu“, „Dvanaest majmuna“… Bavio se i muzikom, a njegova verzija hitova „Sačuvaj poslednji ples za mene“ i „Ispod doka“, mogu se meriti s originalima. Ima petoro dece iz dva braka, sa Demi Mur i Emom Heming.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari