Otkriven novi insekt nazvan po Novaku Đokoviću 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC, insects.veson Nikola Vesović

U Zapadnoj Srbiji otkrivena je nova vrsta insekta koju su srpski istraživači nazvali po Novaku Đokoviću, sa kojim kako su naveli deli osobine kao što su brzina, snaga istrajnost…

Kako je objavio dr Nikola Vesović, u pitanju je specijalizovani, slepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) iz porodice trčuljaka (Carabidae) koji je pronađen u jednoj jami u blizini Ljubovije.

-Naučni rad o opisu nove vrste je nedavno publikovan u istaknutom časopisu „Annales Zoologici Fennici“. Kao znak zahvalnosti i osećaja potrebe da se na neki naš način odužimo Novaku je bio da novu vrstu nazovemo upravo po njemu – – napisao je dr Vesović, koji je naveo da Đoković „već više od 15 godina taj čovek uveseljava čitavu naciju, čini nas ponosnim i za to vreme je svima postao kao član porodice. On nije samo vrhunski ambasador Srbije u svetu, već najbolji teniser svih vremena i jedan od najdominantnijih atleta ikada.“

Kako je saopštio Biološki fakultet, novu vrstu za nauku su opisali prof. dr Srećko Ćurčić i dr Nikola Vesović sa Univerziteta u Beogradu – Biološkog fakulteta, kao i entomolog i biospeleolog Dragan Pavićević iz Beograda. Tipske primerke ove vrste su sakupili biospeleolozi Miloš Kuraica, koji je takođe jedan od autora ovog naučnog rada, kao i dr Iva Njunjić.

Autori su našli sličnost između nove vrste insekata za nauku i Novaka Đokovića na osnovu nekoliko zajedničkih osobina: brzine, snage, istrajnosti, elastičnosti i sposobnosti da opstaje u surovom okruženju, preneo je RTS.

– Nova vrsta insekata je predator u podzemnoj sredini, a Novak figurativno na teniskom terenu. Takođe, oboje potiču iz Srbije. Autori nove vrste su i obožavaoci Novaka Đokovića, tako da je to još jedan dodatni razlog zašto su vrstu nazvali baš po najboljem teniseru svih vremena i jednom od najdominantnijih sportista sveta ikada“, navodi se u saopštenju.

Inače, nova vrsta insekata nije prva vrsta životinja koja je nazvana po Novaku Đokoviću.

Nedavno je opisana nova slatkovodna vrsta puževa za nauku iz Crne Gore u naučnom časopisu Subterranean Biology, koja je nazvana Travunijana djokovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari