Bračnom paru Dušnoki iz Subotice se urušio krov kuće, spasila ih samo sreća: “Brzo će doći zima” 1Foto: J. Patarčić/Danas

Bračnom paru Dušnoki iz Subotice se pre desetak dana krov na porodičnoj kući urušio pred očima. Za sada su uspeli, koliko-toliko, da raščiste dvorište, ali su im potrebni majstori i građevinski materijal kojim bi se kuća dovela u funkcionalno stanje pre nego što zima pokuca na vrata.

Već pri samom ulasku u ulicu, vidi se kuća koja je od plafona kao nožem odsečena, dok trošne grede koje su držale nekadašnju krovnu konstrukciju, mirno leže pred kapijom.

Tu su još i ostaci slomljenih crepova, cigli, šuta i svega onoga što je ostalo iza ove nevolje koja je zadesila bračni par Dušnoki.

Na kapiji nas srdačno dočekuje domaćica kuće Eržebet, pa sa suzama u očima započinje priču.

“To se desilo u prošli utorak, predveče. Ja reko, otići ću da legnem u sobu, i onda je pao”, priča Eržebet.

Bračnom paru Dušnoki iz Subotice se urušio krov kuće, spasila ih samo sreća: “Brzo će doći zima” 2
Foto: J. Patarčić/Danas

U to, kroz kapiju izlazi i domaćin Stipan, vremešni gospodin koji zbog jakih bolova u kolenima sa sobom nosi i stolicu, da bi mogao da sedne.

“On je bolestan, danas je primio injekciju. Mene noge bole, ova desna, a pritisak mi je 185 bio sad”, objašnjava Eržebet da ni ona ni suprug nisu dobrog zdravstvenog stanja.

I Eržebet i Stipan su srećnim spletom okolnosti bili van kuće u trenutku kada se krov obrušio.

Kako se priseća domaćin, toga dana im je u poseti bio sin od supruginog brata, kojeg su na rastanku ipak odlučili da isprate pred kapijom.

“Izašli smo ispred kuće i stigli smo do pola puta, kad se odjednom samo srušilo”, kazuje Stipan.

“To je bilo kao da ga je kogod pokosio. Samo od sebe. Sve je palo, i krov i hodnik, to je tako bilo kao da je neki zemljotres”, dodaje Eržebet.

 

Kuća u kojoj žive je nabijenica, kako vele, starija od veka, a poslednji put je popravljana dok je još domaćicin otac bio živ.

“Inače bi se davno to srušilo. Vidiš kakve su, to je staro preko 100 godina”, pokazuje Eržebet na trošne grede koje su držale krovnu konstrukciju.

“To je sada samo za loženje”, nadovezao se Stipan.

“Kaže komšija da ga je povukao dimnjak. Da je bio nakrivljen”, objašnjava šta je moglo da sruči ceo zabat.

Od tada bračni par Dušnoki nema krov nad glavom, a prva u pomoć je pritekla komšinica koja je, videvši šta se dogodilo, ponudila da kod nje prespavaju.

“Ja sam kod komšinice, a on je, dok je bilo lepo, napolju. Imamo jedan kauč i napolju je spavao”, kaže Eržebet.

Bračnom paru Dušnoki iz Subotice se urušio krov kuće, spasila ih samo sreća: “Brzo će doći zima” 15
Foto: J. Patarčić/Danas

Ostale komšije i njihov sin pomogli su u raščišćavanju dvorišta, a pomoć je stigla i od Crvenog krsta Subotice koji je porodici donirao namirnice, kao i neformalna grupa “Naše malo nekome je sve”.

U rešavanje problema uključilo se i rukovodstvo Mesne zajednice Aleksandrovo, kao i pojedinci, poput jednog momka koji im je doneo debeli najlon da kuća ne bi prokišnjavala.

“Doći će sinak i komšinicin unuk, to je jako debeo najlon, pa je teško staviti. To je privremeno rešenje da se krov pokrije, ima gore već, ali je to slabo”, kaže Eržebet.

“Imamo dve male sobe u sredini i sad tamo ne prokišnjava, hvala Bogu. Prašine ima svuda, mesecima ćemo čistiti. Kupatilo je na drugom kraju i to je sve prokislo. Tako mi je teško”, s mukom će domaćica.

Bračni par Dušnoki kaže da nameštaj nije toliko stradao, samo je prašnjav i treba da se očisti.

Za sada vodu imaju u kući, ali ne i struju, koja je odmah isključena da ne bi došlo “do nekog kratkog spoja, pa da se zapali”.

Bračnom paru Dušnoki iz Subotice se urušio krov kuće, spasila ih samo sreća: “Brzo će doći zima” 16
Foto: J. Patarčić/Danas

Značilo bi mi, dodaju, kada bi neko došao da im pomogne da se šut odnese iz dvorišta i okućnice, a trenutno im je najpotrebnije da se kuća dovede u funkcionalno stanje, što sami finansijski ne mogu da iznesu.

Crepova ističu da imaju i uredno su posloženi u dvorištu, ali im nedostaje ostala građa i majstori koji bi napravili krov.

“Brzo će doći zima”, jasno je šta Stipana najviše zabrinjava.

Svi koji su u mogućnosti i žele da pomognu, prvenstveno u građevinskom materijalu, mogu da pozovu Stipana na broj telefona 064/366-00-61 ili da posete bračni par Dušnoki u naselju Aleksandrovo, na adresi Generala Kutuzova 6a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari